DISTRIBUIȚI
radio chisinau

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova care vor avea loc duminică vor fi monitorizate de 1.884 observatori naţionali şi 309 observatori internaţionali, informează marţi Moldpres, potrivit agerpres.   

Potrivit serviciului de presă al Comisiei Electorale Centrale, 77 de observatori din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a misiunilor diplomatice şi 156 de observatori înaintaţi de către concurenţii electorali au fost acreditaţi pentru secţiile de vot din afara ţării.


Citește și : Michael Bloomberg bagă o avere în ultima săptămână de campanie a lui Joe Biden

Pentru secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, consiliile electorale de circumscripţie au acreditat, la cererea concurenţilor electorali, câte un observator naţional.

Comisia Electorală atenţionează că observatorii nu fac parte din componenţa organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecţii care au solicitat acreditarea lor.

Legislaţia actuală stabileşte că observatorii au dreptul să asiste la toate operaţiunile electorale, la toate şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate, potrivit Moldpres.

Citește și : Angela Merkel deplânge indisciplina germanilor în faţa pandemiei