DISTRIBUIȚI
Radio Romania Cultural

Un comitet de arbitraj intern a validat vineri decizia Partidului Social-Democrat german (SPD) de a-l exclude din această formaţiune pe scriitorul Thilo Sarrazin, acuzat de rasism şi de retorică anti-islamică în urma publicării mai multor bestseller-uri critice în special la adresa imigranţilor musulmani, excludere tranşată după mai mult de un deceniu de dispute în forurile de decizie ale partidului, relatează agenţiile DPA şi EFE, potrivit agerpres.

Comisia Federală de Arbitraj a SPD a confirmat printr-o hotărâre definitivă că partidul a acţionat legal şi statutar prin decizia de excludere, care intră astfel în vigoare. Dar Sarrazin a ameninţat că se va adresa justiţiei, deschizând astfel un proces care ar putea să dureze ani la rând. ”Decizia a fost luată înaintea procesului. Nu a fost un proces corect”, a acuzat el după anunţarea hotărârii de vineri.


Citește și : Trump ameninţă să trimită Garda Naţională la Portland pentru a pune capăt unor ciocniri

În vârstă de 74 de ani, Thilo Sarrazin este membru al SPD de mai mult de patru decenii, timp în care, printre alte funcţii, a fost responsabil cu finanţele în landul Berlin, între 2002 şi 2009, şi apoi director al Bundesbank, până în 2010.

În acel an a publicat lucrarea „Deutschland schafft sich ab” (Germania se autodesfiinţează), a cărei idee de bază este că expansiunea islamului ameninţă Germania şi că valul de migranţi, în special musulmani, va determina descompunerea societăţii germane. Primul tiraj al cărţii a fost de 1,4 milioane de exemplare, devenind apoi cea mai vândută lucrare de non-ficţiune vândută în Germania în acest deceniu. Însă apariţia ei a provocat un scandal politic în urma căruia Sarrazin a fost nevoit să renunţe la mandatul său din Bundestag şi la funcţiile din SPD, rămânând simplu membru al partidului.

Această carte a fost urmată de altele scrise în acelaşi stil, cea de-a doua fiind ‘Feindliche Übernahme: Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht” (Preluare ostilă: Cum islamul împiedică progresul şi ameninţă societatea), care a fost de asemenea un succes la capitolul vânzări.

Citește și : Alegerile legislative din Hong Kong, amânate cu un an

Conducerea SPD a estimat că apariţia acestor lucrări scrise de un membru al formaţiunii a provocat daune partidului prin exprimarea unor idei care nu se înscriu în linia formaţiunii, astfel că a încercat în mod repetat să-l excludă pe Sarrazin, care însă a contestat de fiecare dată măsurile luate împotriva lui în cadrul partidului.

El a fost invitat de formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) să se alăture acestui partid, dar a refuzat, afirmând că doreşte să rămână în continuare un social-democrat.