DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: Author Kazuo Ishiguro photographed during an interview with Reuters in New York, U.S. April 20, 2005. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro a câştigat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2017 „pentru romanele sale de mare forţă emoţională care dezvăluie abisul de dincolo de sentimentul nostru iluzoriu de conectare cu lumea”, potrivit comunicatului de presă al Academiei suedeze din Stockholm, transmite agerpres. 

Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 în oraşul Nagasaki din Japonia. Familia lui s-a mutat în Marea Britanie atunci când el avea vârsta de cinci ani. Şi-a vizitat ţara natală după ce a devenit adult. La sfârşitul anilor 1970, Kazuo Ishiguro a obţinut o diplomă în Engleză şi Filosofie la Universitatea Kent şi a studiat apoi Scrierea creativă la University of East Anglia.


Kazuo Ishiguro a debutat în literatură cu romanul „A Pale View of Hills” (1982). Atât romanul său de debut, cât şi următorul, „An Artist of the Floating World” (1986), au acţiuni plasate în Nagasaki, la câţiva ani după cel de-Al Doilea Război Mondial. Temele abordate de scriitor în aceste volume sunt memoria, timpul şi autodeziluzia. Ele sunt deosebit de prezente în cel mai cunoscut roman al său, „The Remains of the Day” (1989), care a fost adoptat într-un film ce a primit opt nominalizări la premiile Oscar şi în care rolurile principale au fost interpretate de actorii Anthony Hopkins şi Emma Thompson.

Citește și: Șeful diplomației maghiare aduce OSANALE Moscovei: ‘Sancțiunile impuse Rusiei nu și-au atins scopul’

Stilul literar al lui Kazuo Ishiguro este marcat de un mod de exprimare deosebit de reţinut, independent de evenimentele relatate. În acelaşi timp, cele mai recente ficţiuni ale sale conţin elemente fantastice. Apariţia romanului distopic „Never Let Me Go” (2005), a marcat o evoluţie a stilului său literar, prin includerea unor elemente aparţinând literaturii ştiinţifico-fantastice. Şi acest roman a fost ecranizat, iar rolurile principale din pelicula omonimă au fost interpretate de Keira Knightley, Carey Mulligan şi Andrew Garfield.

În „Never Let Me Go”, dar şi în alte texte ale sale, pot fi remarcate şi anumite influenţe muzicale. Un exemplu edificator în acest sens îl reprezintă colecţia de povestiri scurte „Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall” (2009), în care muzica joacă un rol central în descrierea relaţiilor dintre personaje.

În cel mai recent roman al său, „The Buried Giant” (2015), doi vârstnici efectuează o călătorie şi străbat un peisaj englezesc arhaic, în speranţa de a-l întâlni pe fiul lor, pe care nu îl mai văzuseră de mulţi ani. Romanul explorează într-o manieră emoţionantă modul în care memoria se raportează la uitare, istoria la prezent şi fantezia la realitate.

Pe lângă cele opt romane publicate, Kazuo Ishiguro a scris şi scenarii pentru mai multe producţii cinematografice şi de televiziune.

În România, romanele sale au fost traduse de editura Polirom. Scriitorul britanic de origine japoneză a fost recompensat de-a lungul anilor cu numeroase premii prestigioase. Romanul lui de debut, tradus în limba română cu titlul „Amintirea palidă a munţilor”, a câştigat The Winifred Holtby Prize, un trofeu decernat de Royal Society of Literature, şi a fost tradus ulterior în treisprezece limbi.

Cel de-al doilea roman al său, „Un artist al lumii trecătoare”, a fost nominalizat la prestigiosul Booker Prize şi a câştigat Whitbread Book of the Year Award, fiind tradus în 14 limbi. 1989 a fost pentru Kazuo Ishiguro anul de vârf al carierei, autorul câştigând cu „Rămăşiţele zilei” mult râvnitul Booker Prize. Editura Polirom a publicat în limba română şi alte romane ale scriitorului, precum „Nemîngîiaţii”, „Să nu mă părăseşti” şi „Uriaşul îngropat”.

În 1995, Kazuo Ishiguro a primit o altă distincţie valoroasă, devenind Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic pentru Servicii aduse Literaturii, iar în 1998 a fost recompensat de statul francez cu Ordinul Artelor şi Literelor în rang de Cavaler.

Premiul Nobel pentru literatură este cel de-al patrulea anunţat din seria distincţiilor care sunt comunicate în fiecare an. Vineri, 6 octombrie, va fi atribuit premiul Nobel pentru pace.

Fundaţia Nobel a anunţat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureaţii de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare faţă de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi însoţit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Potrivit tradiţiei, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.