DISTRIBUIȚI
NDTV.com

Premierul australian Scott Morrison a salutat vineri relaţiile tot mai călduroase ale Australiei cu Vietnamul, în timpul vizitei sale de stat la Hanoi, informează dpa, potrivit agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Hanoi alături de premierul vietnamez Nguyen Xuan Phuc, Morrison, care a sosit la Hanoi joi pentru o vizită de trei zile, a declarat că relaţiile dintre Australia şi Vietnam au evoluat spre o prietenie solidă.


Citește și : Trei sferturi din victimele traficului de persoane din UE sunt români

„Australia şi Vietnamul sunt prieteni şi, astăzi, pentru a folosi limbajul australian, am devenit prieteni la cataramă”, a spus Morrison, primul premier australian care desfăşoară o vizită la Hanoi din 1995.

De asemenea, Morrison şi Phuc şi-au exprimat la unison îngrijorarea în legătură cu ambiţiile Chinei în Marea Chinei de Sud.

Beijingul, care îşi revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv ape ale platoului continental al Vietnamului, se află în prezent pe poziţii de confruntare cu Hanoiul după ce a trimis o navă de explorare petrolieră şi gazieră în apropiere de puţurile de forare ale Vietnamului.

Australia, a spus Morrison, pledează pentru „principii precum libertatea de navigaţie, libertatea de mişcare, pentru a asigura că naţiunile pot continua dezvoltarea oportunităţilor care există în cadrul Zonei Economice Exclusive şi frontierelor maritime”.

Australia, care a luptat, alături de SUA, împotriva Vietnamului de Nord în timpul Războiului din Vietnam, s-a declarat anul trecut un „partener strategic” al fostului său duşman de război. Două nave militare au vizitat în mai golful vietnamez Cam Ranh Bay.

Citește și : Parchetul Parisului deschide o anchetă în dosarul Jeffrey Epstein

Cele două ţări sunt de asemenea parteneri economici tot mai importanţi, iar comerţul bilateral a atins anul trecut 14,5 miliarde de dolari.

Joi seara, în timpul unei întrevederi cu oameni de afaceri australieni şi vietnamezi, Morrison a declarat că se aşteaptă ca Woodside, compania energetică australiană, să exporte gaz natural lichefiat în Vietnam începând din 2021.