DISTRIBUIȚI

Fostul premier australian Scott Morrison a admis miercuri, cu explicaţii confuze, că şi-a acordat în secret cinci portofolii ministeriale în perioada pandemiei de COVID-19, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă, agitate şi uneori aprinse, Morrison a respins apelurile de a demisiona din Parlament.


Citește și: Hackerii ruşi au atacat Energoatom – Black News

El s-a confruntat cu o serie de întrebări despre motivul pentru care nu a informat publicul – şi nici chiar mulţi dintre colegii săi miniştri – că şi-a acordat puteri suplimentare.

„A trebuit să luăm măsuri extraordinare pentru a pune în aplicare garanţii”, s-a justificat el, explicând într-un mod confuz că a asigurat continuitatea guvernării în cazul în care un ministru ar fi fost indisponibil.

Morrison a declarat că s-a folosit de aceste puteri o singură dată, pentru a trece peste autoritatea ministrului Resurselor şi pentru a bloca un proiect controversat de exploatare a gazelor offshore, precizând în acelaşi timp că această decizie nu are legatură cu COVID-19.

„Sunt foarte mulţumit de această decizie”, a mai spus el.

Fostul premier conservator a adăugat că nu a obţinut „niciun beneficiu personal” din numirea în aceste diferite posturi ministeriale.

Coaliţia conservatoare a lui Scott Morrison a pierdut alegerile generale în luna mai, după aproape un deceniu de guvernare de centru-dreapta.

Premierul Anthony Albanese a declarat recent că Scott Morrison a atacat sistemul de guvernare după ce a preluat în secret cinci portofolii – afaceri interne, trezorerie, sănătate, finanţe şi resurse între 2020 şi 2021.

Citeşte şi: Macron şi Narendra Modi s-au înţeles să ‘lucreze împreună pentru încetarea conflictului’ în Ucraina – Black News

Scandalul a scos la iveală natura opacă a luării deciziilor în guvernul australian şi a ridicat întrebări cu privire la necesitatea unor garanţii democratice mai puternice.

În Australia, premierul numeşte membrii guvernului său dintre aleşi care sunt apoi învestiţi în funcţie de guvernatorul general în cadrul unei ceremonii oficiale care este de obicei publică şi înregistrată.