DISTRIBUIȚI
express.co.uk

Regiunea spaniolă Catalonia ar trebui să-şi poată decide singură viitorul, a transmis guvernul pro-independenţă al Scoţiei, adăugând că forţa sentimentului catalan nu poate fi ignorată de comunitatea internaţională, transmite marţi Reuters, conform agerpres.

Declaraţia vine după ce votul pentru independenţă organizat duminică de guvernul regiunii autonome Catalonia, declarat ilegal de către Madrid, a degenerat în violenţe în momentul în care poliţia a încercat să oprească desfăşurarea sa.


Citeşte şi: Bomba artizanală descoperită la Paris: Unul dintre arestaţi era în vizorul poliţiei

Rezultatul referendumului a fost covârşitor în favoarea independenţei, deşi prezenţa la urne a fost de doar 42%, deoarece susţinătorii rămânerii regiunii în administrarea Spaniei au boicotat votul. Guvernul autonom catalan a cerut mediere internaţională.

„Spania va susţine în continuare că votul nu este legitim, dar forţa sentimentului (catalan – n.r.) a demonstrat că acesta nu poate fi ignorat nici de Spania, nici de comunitatea europeană şi internaţională”, a spus ministrul de externe al Scoţiei, Fiona Hyslop (foto).

„Acum este nevoie de dialog pentru a rezolva această chestiune într-un mod care respectă democraţia şi statul de drept şi le permite persoanelor din Catalonia să îşi decidă singure viitorul”, a mai afirmat ea.

Scoţienii au respins independenţa faţă de Regatul Unit într-un referendum oficial din 2014, deşi naţionaliştii sunt în continuare forţa dominantă în politica scoţiană.