DISTRIBUIȚI
Spectator Blogs

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a condamnat plasarea în detenţie provizorie, joi, de către justiţia spaniolă, a opt membri ai guvernului catalan destituit de Madrid după proclamarea unilaterală a independenţei de către Catalonia, informează AFP, potrivit agerpres.

„Orice s-ar crede cu privire la Catalonia, este o greşeală să încarcerezi lideri aleşi (prin vot) şi acest lucru trebuie condamnat de toţi democraţii”, a scris aceasta pe contul său de Twitter. „Dezacordul asupra viitorului Cataloniei este politic. El ar trebui rezolvat pe cale democratică, nu plasând în detenţie opozanţii politici”, a adăugat Nicola Sturgeon.


Joi, un grup de parlamentari proindependenţă din Scoţia a înaintat o moţiune în care îndeamnă la recunoaşterea internaţională a votului din parlamentul catalan pentru independenţă faţă de Spania, punând presiune pe liderul Scoţiei să aprobe acest demers.

Citeşte şi: WhatsApp A PICAT. Utilizatorii din mai multe ţări, inclusiv România, sunt afectaţi

La mai puţin de o săptămână după votarea în parlamentul regional a declaraţiei de independenţă a Cataloniei, la 27 octombrie, Oriol Junqueras, numărul doi din guvernul catalan, şi alţi şapte membri ai acestui guvern au fost inculpaţi joi pentru secesiune şi răzvrătire, şi au fost plasaţi în detenţie provizorie la finalul audierii lor la Madrid.

Un mandat de arestare european ar urma să fie emis vineri împotriva liderului catalan destituit, Carles Puigdemont, refugiat la Bruxelles.

Paul Bekaert, avocatul belgian al lui Puigdemont, a anunţat că acesta nu va reveni în Spania pentru proces şi a propus în schimb ca anchetarea clientului său să se desfăşoare în Belgia.