DISTRIBUIȚI

Scoţia a raportat luni şase cazuri de infectare cu noua variantă a coronavirusului, unele dintre ele fără istoric de călătorie în sudul Africii, ceea ce provoacă temeri că Omicron circulă deja în comunitate, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Cele patru naţiuni ale Regatului Unit au restricţionat deja călătoriile în Africa australă, unde noua variantă a fost depistată pentru prima dată săptămâna trecută.


Citeşte şi: Preşedinta taiwaneză pledează pentru democraţie în faţa unei delegaţii din ţările baltice – Black News

‘În unele din cazurile implicate, (…) nu există istoric de călătorie sau legături de călătorie cu sudul Africii’, a declarat luni vicepremierul scoţian John Swinney la radio BBC.

‘Aşadar, aceasta înseamnă că este probabil că Omicron circulă în comunitate’, a adăugat el.

Sâmbătă, prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat că purtarea măştii de protecţie devine obligatorie în Anglia în magazine şi transportul public, ca răspuns la apariţia noii variante virale.

El a cerut de asemenea Comitetului comun de vaccinare şi imunizare (JCVI) să urgenteze administrarea dozelor booster persoanelor de sub 40 de ani şi să aibă în vedere reducerea intervalului între doza a doua şi cea de supra-rapel.

Citeşte şi: Bogății imense se află sub apele îngheţate ale Rusiei – Black News

Miniştri şi oameni de ştiinţă afirmă că, şi dacă vaccinurile se vor dovedi mai puţin eficiente împotriva Omicron, ele ar trebui totuşi să ofere o protecţie şi să reducă numărul de spitalizări şi de decese.

Potrivit lui Anthony Harnden, vicepreşedinte al JCVI, având în vedere că dezvoltarea unui vaccin specific împotriva noii variante ar necesita timp, este recomandabilă creşterea imunităţii în rândul populaţiei.