DISTRIBUIȚI

Un judecător a respins vineri un decret al guvernatorului republican pro-Trump al statului Florida şi a decis că şcolile pot decide cu privire la purtarea obligatorie a măştilor sanitare la cursuri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Judecătorul John Cooper a dat dreptate unui grup de părinţi ce depuseseră o plângere împotriva decretului guvernatorului Ron DeSantis, care interzicea şcolilor să ceară elevilor să poarte măşti sanitare ca măsură de combatere a COVID-19.


Citește și : Franţa a încheiat operaţiunile sale de evacuare din Afganistan

Mai multe centre şcolare din Florida au decis să impună obligativitatea măştilor în urma creşterii cazurilor de COVID-19 provocate de varianta Delta, mai contagioasă.

Guvernatorul Ron DeSantis, republican şi susţinător al fostului preşedinte Donald Trump, s-a opus oricărei măsuri, care – potrivit lui -, aduce atingere libertăţilor individuale.

Judecătorul Cooper a decis însă că legea nu împiedică instituţiile publice să ia măsuri pentru a proteja sănătatea cetăţenilor, cât timp acestea dovedesc că sunt rezonabile şi necesare. „Drepturile părinţilor sunt foarte importante”, a declarat judecătorul, citat de New York Times.

Judecătorul a interzis totodată Departamentului învăţământului al statului să sancţioneze centrele şcolare care nu respectă decretul lui Ron DeSantis.

Citește și : Aeroportul din Kabul continuă să fie sub control american (Pentagon)

Săptămâna trecută, guvernatorul ameninţase aceste centre, afirmând că va reţine o parte din finanţarea salariilor membrilor consiliului şcolar.

De la începerea anului şcolar, mai mulţi elevi din comitatele din Florida au fost plasaţi în carantină, după ce s-au infectat cu COVID-19, sau au intrat în contact cu persoane bolnave.