DISTRIBUIȚI
DW

Germania, criticată de Kiev pentru livrările sale limitate de arme, va trimite un sistem perfecţionat de apărare aeriană capabil „să protejeze un mare oraş” de raidurile ruseşti, a anunţat miercuri cancelarul Olaf Scholz, citat de France Presse, potrivit agerpres.  

„Guvernul german a decis să furnizeze cel mai modern sistem de apărare antiaeriană de care dispune Germania, sistemul Iris-T”, a anunţat cancelarul german în faţa Bundestagului.


Citește și : Capsula cargo rusă Progress MS-18 s-a decuplat de la Staţia Spaţială Internaţională

Acest sistem „ar permite Ucrainei să protejeze un întreg mare oraş împotriva loviturilor aeriene ruseşti”, a argumentat liderul german, asigurând că ţara sa „va trimite mai multe arme” Kievului.

Acest sistem de apărare aeriană este dezvoltat de fabricantul german Diehl.

Germania va livra de asemenea un sistem radar capabil să detecteze artileria inamică, a adăugat el.

De asemenea, Berlinul îşi continuă livrările indirecte prin alte ţări europene.

Astfel, Germania a ajuns la un acord cu Grecia pentru ca Atena să trimită vehicule militare din epoca sovietică în Ucraina în schimbul unor blindate mai moderne furnizate de Berlin. Germania a încheiat deja un acord similar cu Republica Cehă pentru a ajuta la furnizarea de arme Ucrainei şi negociază în prezent un acord cu Polonia, aminteşte AFP.

Scopul este de a furniza Ucrainei arme din epoca sovietică pe care armata sa le cunoaşte şi le poate folosi rapid pentru a opri invazia rusă. Germania vrea să livreze 14 tancuri de luptă Leopard şi un vehicul blindat Leopard către Praga în schimbul trimiterii tancurilor T-72 de către cehi în Ucraina.

Citește și : Zelenski mulţumeşte UE pentru sancţiunile impuse Rusiei şi cere mai multe

Cu toate acestea, nu a fost stabilită încă o dată pentru livrare, iar Scholz a declarat în Parlament că discuţiile sunt în desfăşurare.

Scholz şi guvernul său, care au decis să investească 100 miliarde de euro pentru a moderniza armata, sunt criticaţi de opoziţie dar şi de autorităţile ucrainene pentru presupusa timiditate de care dau dovadă în livrările de arme către Kiev.