DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Cancelarul german Olaf Scholz a catalogat miercuri formaţiunea de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) drept ‘partidul Rusiei’, într-un răspuns la solicitarea acestui grup de a ridica sancţiunile împotriva Moscovei ca măsură de combatere a inflaţiei şi a creşterii preţurilor la energie, relatează EFE şi DPA, potrivit agerpres

‘Constat că AfD nu este numai un partid populist de dreapta, ci şi un partid al Rusiei’, a remarcat Scholz în faţa parlamentului, în cadrul unei sesiuni de întrebări adresate guvernului.


Citește și : Uzbekistan afirmă că a fost victima unui atac cu rachete trase de pe teritoriul Afganistanului

Scholz a făcut această afirmaţie răspunzând unei întrebări adresate de deputatul AfD, Stefan Kotre, care a calificat sancţiunile împotriva Rusiei drept ‘inutile’ şi ‘rupte de realitate’ şi a cerut punerea în serviciu a gazoductului Nord Stream 2. Darea în exploatare a gazoductului, finalizat deja, a fost suspendată la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

‘Cel care se pare că este rupt de realitate sunteţi chiar dumneavoastră pentru că nu aţi sesizat că există un război în Ucraina’, i-a spus în replică Scholz.

Potrivit lui Scholz, mandatul momentului este solidaritatea cu Ucraina şi aceasta, a spus cancelarul, este susţinută de mulţi germani care economisesc de bunăvoie energie.

Germania, a spus el, se pregăteşte, de asemenea, să renunţe la petrolul şi gazele ruseşti şi investeşte în infrastructuri corespunzătoare.

Citește și : În vizită la Ankara, premierul Italiei semnează acorduri de cooperare şi accentuează importanţa respectării drepturilor omului

Mai mult, Scholz a respins posibilitatea prelungirii existenţei celor trei centrale atomice încă în funcţiune şi care ar urma să fie oprite la sfârşitul anului.

Aceste centrale, potrivit cancelarului, generează doar o mică parte din energia produsă în Germania şi nu au nicio relevanţă pentru producerea agentului termic în timpul iernii, când va interveni marea provocare în faţa reducerii furnizării de gaze ruseşti.