DISTRIBUIȚI

Zăpada din Alpii europeni dispare rapid şi este înlocuită de vegetaţie, o consecinţă observabilă a schimbărilor climatice care pot fi văzută din spaţiu, potrivit unei noi cercetări, informează DPA, potrivit agerpres.

Cercetători de la Universitatea din Lausanne şi Universitatea din Basel au folosit date satelitare pentru a compila cea mai cuprinzătoare, în opinia lor, analiză a schimbărilor în productivitatea vegetaţiei din Munţii Alpi, potrivit unei cercetări apărute joi în revista Science.


Citeşte şi: SUA pregătesc o rezoluţie pentru a îndemna Iranul ‘să coopereze’ cu AIEA – Black News

Echipa de cercetători, condusă de profesoara Sabine Rumpf de la Universitatea din Basel, a folosit date satelitare pentru a demonstra că vegetaţia de deasupra lizierei a sporit în aproape 80% din Alpi în ultimele patru decenii din cauza schimbărilor climatice. Acoperirea cu zăpadă se reduce de asemenea.

”Amploarea schimbării s-a dovedit a fi absolut masivă în Alpi”, a spus Rumpf.

”Plantele alpine sunt adaptate la condiţii aspre, dar nu sunt foarte competitive”, a spus profesoara Sabine Rumpf adăugând că speciile specializate îşi pierd avantajul odată cu schimbarea condiţiilor de mediu. ”Biodiversitatea unică a Alpilor se află astfel sub o presiune considerabilă”.

Echipa a analizat de asemenea amploarea stratului de zăpadă deasupra lizierei în regiunile situate la o altitudine de peste 1.700 de metri – excluzând gheţari şi păduri – şi a ajuns la concluzia că stratul de zăpadă a scăzut ”semnificativ” în aproape 10% din regiune începând cu 1984, o tendinţă îngrijorătoare, după cum o descriu cercetătorii.

Citeşte şi: SUA pregătesc o rezoluţie pentru a îndemna Iranul ‘să coopereze’ cu AIEA – Black News

”Analize anterioare ale datelor satelitare nu au identificat o astfel de tendinţă”, a spus Antoine Guisan, din cadrul Universităţii Lausanne.

”Timp de mulţi ani, măsurătorile la sol au arătat o scădere în ceea ce priveşte adâncimea zăpezii la altitudini joase”, a spus Gregoire Mariethoz, de asemenea din cadrul Universităţii din Lausanne. ”Din cauza acestei scăderi, anumite regiuni au devenit în mare parte lipsite de zăpadă”.