DISTRIBUIȚI
The Sydney Morning Herald

Încă un parlamentar australian a renunţat la funcţie, marţi, ca urmare a faptului că deţinea dublă cetăţenie, senatoarea Jacqui Lambie devenind astfel al 10-lea membru al legislativului de la Canberra care este afectat direct de criza cetăţeniei, transmite dpa, potrivit agerpres.

Lambie, senatoare din insula Tasmania, a demisionat după ce s-a aflat că are dublă cetăţenie întrucât tatăl ei s-a născut în Scoţia, ceea ce a făcut-o pe Jacqui Lambie cetăţean britanic prin descendenţă.


”Cu mare regret trebuie să vă informez că am fost găsită neeligibilă ca urmare a dublei cetăţenii. Tatăl meu nu a făcut nimic pentru care să îşi ceară scuze şi este cel mai mare susţinător şi cel mai apropiat consilier al meu”, a spus Lambie.

Citeşte şi: Decizie neaşteptată la Washington: Pensia foştilor preşedinţi este diminuată semnificativ

Cel puţin alţi patru parlamentari australieni ar putea fi afectaţi direct de acest scandal, potrivit media locale.

Conform Constituţiei australiene, membrii parlamentului de la Canberra nu pot deţine dublă cetăţenie. Pe fondul acuzaţiilor reciproce, guvernul şi opoziţia laburistă au căzut totuşi de acord ca până la 1 decembrie toţi politicienii australieni să facă publice locurile de naştere ale părinţilor şi ale bunicilor lor.

Criza privind dubla cetăţenie l-a împiedicat pe premierul Malcolm Turnbull să se ocupe atent de chestiuni mai presante pentru alegătorii australieni, precum reforma economică, infrastructura şi locuinţele.