DISTRIBUIȚI

Fostul director al Oxfam în Haiti, aflat în centrul unui scandal internaţional de abuzuri sexuale, a recunoscut că a avut raporturi sexuale plătite cu prostituate în spaţii finanţate de organizaţie, potrivit unui raport redactat în anul 2011 în urma unei investigaţii interne publicată luni parţial de către această confederaţie de organizaţii umanitare cu sediul în Marea Britanie, AFP, potrivit agerpres.

Împreună cu alţi doi responsabili ai organizaţiei, belgianul Roland van Hauwermeiren (68 de ani) a demisionat în urma afirmaţiilor potrivit cărora cei trei bărbaţi ar fi beneficiat de serviciile unor prostituate, pe care le-au plătit, în misiunea lor în Haiti, după cutremurul devastator din 2010.


Citeşte şi: Cele mai grele grupări islamiste din Siria se unesc împotriva jihadiştilor

În apărarea sa, Van Hauwermeiren a declarat săptămâna trecută că el nu a organizat orgii cu tinere prostituate şi că nu a intrat ‘niciodată într-un bordel’ în Haiti. Într-o scrisoare publicată de media belgiene, el a recunoscut doar că a făcut sex cu o ‘femeie onorabilă şi matură’ şi a insistat că nu i-a oferit bani pentru aceasta.

Or, potrivit unui raport intern din 2011, pe care Oxfam l-a adus luni în atenţia publică într-o versiune parţial cenzurată, responsabilul belgian recunoscuse că a avut raporturi cu prostituate la domiciliul său din Haiti, finanţat de Oxfam.

Organizaţia i-a propus atunci responsabilului său din Haiti o ‘plecare demnă, cu condiţia să coopereze pe deplin în continuare în anchetă’.

Raportul intern din 2011 concluziona că ‘niciuna dintre acuzaţiile iniţiale de fraudă, nepotism sau recurs la prostituate minore nu putea fi susţinută de anchetă’, dar că ‘nu se poate exclude’, totuşi, că cel puţin una dintre prostituate să fi fost minoră.

Citeşte şi: Premierul din Albania vrea o preşedinţie comună cu Kosovo

Potrivit raportului, trei angajaţi Oxfam l-au ‘ameninţat fizic’ şi ‘intimidat’ pe unul dintre colegii lor care fusese chemat să depună mărturie în cadrul anchetei interne a acestui ONG în 2011.

Organizaţia declară că a ales să facă public acest raport, deoarece a dorit să fie ‘cât mai transparentă posibil cu privire la deciziile luate în timpul anchetei’. Ea afirmă că a comunicat autorităţilor competente numele celor suspectaţi de comportament sexual inadecvat şi a trimis un raport complet autorităţilor haitiene, care au anunţat joi că doresc să efectueze propriile investigaţii.

Oxfam a dezvăluit, vineri, un plan de acţiune pentru prevenirea de noi abuzuri sexuale, încercând să atenueze polemica izbucnită la scară internaţională.

În acest caz, organizaţia a fost de asemenea criticată pentru faptul că a permis angajaţilor incriminaţi să se alăture altor ONG-uri fără a le avertiza pe acestea. După Oxfam, Roland van Hauwermeiren s-a alăturat organizaţiei neguvernamentale franceze Acţiune împotriva foametei în Bangladesh. Aceasta din urmă a deplâns faptul că nu a fost avertizată în această privinţă.