DISTRIBUIȚI
Reuters

Principalele partide din Germania sunt implicate într-un scandal legat de presupuse profituri din vânzarea măştilor de protecţie folosite în timpul epidemiei de coronavirus, transmite luni dpa, potrivit agerpres.

Aşa-numita „afacere a măştilor” a dus deja la demisiile din partide a doi parlamentari, Nikolas Loebel din Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel şi Georg Nuesslein din Uniunea Creştin Socială (CSU), ramura bavareză a uniunii conservatoare. Loebel a declarat că va renunţa la mandatul de parlamentar înainte de sfârşitul lui august şi nu va mai candida. Nuesslein a anunţat că va rămâne în legislativ până la alegerile de la sfârşitul lui septembrie.


Vezi şi: Meghan Markle ‘ARUNCĂ-N AER’ Casa Regală britanică

Cei doi sunt acuzaţi că au primit sute de mii de euro pentru ajutorul la negocierea contractelor pentru măşti împotriva coronavirusului. Loebel a confirmat vineri că este implicat în firme care fac afaceri cu măşti.

Subiectul a ajuns în centrul atenţiei înaintea alegerilor care vor avea loc duminica viitoare în landurile Baden-Wurttemberg şi Renania-Palatinat.

Liderii CDU au declarat că nu pot exclude existenţa altor cazuri legate de scandal.

Şeful CSU, Markus Soeder, posibil viitor cancelar al Germaniei, le-a cerut celor doi politicieni implicaţi până acum să demisioneze cât mai rapid din parlament şi a adăugat că un gest corect din punct de vedere moral ar fi să restituie sau să doneze banii obţinuţi din afacerile cu măşti.

În dezbatere s-au implicat şi conducerile altor partide.

Citeşte şi: Washingtonul şi Seulul S-AU ÎNŢELES la bani pentru finanţarea trupelor americane

Christian Lindner, preşedintele Partidului Liber Democrat (FDP), de orientare liberală, a cerut crearea unei comisii speciale de anchetă.

Robert Habeck, copreşedinte al Verzilor – partidul ecologist, în prezent bine cotat în sondajele de opinie la nivel naţional – a susţinut că scandalul măştilor arată existenţa unei „probleme structurale şi sistemice” în blocul CDU/CSU.