DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu a fost informată cu privire la contractul privind achiziţionarea unor sisteme antiaeriene ruseşti S-400 de către Turcia, stat membru al organizaţiei, a declarat pentru agenţia de presă DPA un oficial al Alianţei Nord-Atlantice. 

‘NATO nu a fost informată în legătură cu detaliile niciunui contract de achiziţie’ între Rusia şi Turcia, a declarat oficialul.


Potrivit oficialului NATO, este ‘dreptul aliaţilor de a decide ce echipament militar să cumpere’. ‘Ceea ce contează pentru NATO este ca echipamentul pe care îl achiziţionează aliaţii să poată opera ca un tot unitar. Niciun aliat NATO nu operează în prezent cu S-400’, a adăugat el.

Turcia a semnat cu Rusia un contract major privind achiziţionarea de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie S-400, cel mai important contract încheiat de Moscova cu Ankara până în prezent, a anunţat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Acest acord, a cărui valoare nu a fost dezvăluită – presa turcă evocând anterior un contract de 2,5 miliarde de dolari – suscită îngrijorarea aliaţilor Turciei din cadrul NATO, alianţă care trece printr-o criză în relaţiile cu Rusia după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, acuzată şi de faptul că acordă sprijin rebelilor separatişti proruşi din estul Ucrainei.

În 2013, Ankara a ajuns la un acord preliminar cu China pentru cumpărarea unui sistem antirachetă, dar contractul nu s-a materializat, iar anul trecut, după depăşirea unei crize diplomatice cu Moscova, a început să negocieze achiziţionarea de S-400.