DISTRIBUIȚI

Un om de afaceri din Emiratele Arabe Unite ar fi primit zeci de mii de dolari lunar de la autoritățile din țara sa pentru informații referitoare la strategia Statelor Unite în legătură cu Orientul Mijlociu, potrivit unui raport publicat de site-ul de investigații The Intercept, citat de Al Jazeera, scrie mediafax.

Astfel, potrivit informațiilor The Intercept, Rashid al-Malik ar fi primit bani în 2017 de la agenția guvernamentală de spionaj din Emiratele Arabe Unite (NIS) pentru a obține și a transmite informații cu privire la strategia Administrației Trump referitoare la Orientul Mijlociu. Raportul citează o serie de documente oficiale, precum și surse care au dorit să își păstreze anonimatul.


Citește și : Macron avertizează cu privire la un nou război : ‘Cred că haosul este aici’

Astfel, în schimbul beneficiilor de ordin financiar, Malik ar fi trimis către NIS informații de interes pentru autoritățile din Emiratele Arabe Unite, inclusiv date despre intenția Statelor Unite de a media criza din Golf în care este implicat Qatarul, precum și informații despre diverse întâlniri dintre oficiali americani și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman.

„Malik a avut sarcina de a oferi informații către Emiratele Arabe Unite în legătură cu subiecte de interes pentru această țară, precum acțiunile Administrației Trump în legătură cu Frăția Musulmană”, se arată în raportul The Intercept.

Printre oficialii care au fost implicați în această operațiune s-ar fi aflat și Ali al-Shamsi, directorul NIS, potrivit acelorași surse. Al-Shamsi este „mai mult decât un spion, este și un mesager discret” pentru prințul moștenitor Mohammed bin Zayed și fratele său Tahnoun bin Zayed, se arată în același raport.

„Shamsi și guvernul din Emirate cred că îl pot influența pe Trump dacă fac afaceri cu el”, a declarat una din sursele The Intercept.

Veridicitatea informațiilor cuprinse în raport a fost negată de către avocatul lui Rashid al-Malik, Bill Coffield. „Nu i-a fost niciodată solicitat să ofere informații cu privire la Administrația Trump”, a spus acesta.

Casa Albă, CIA și Departamentul american de Justiție au refuzat să comenteze informațiile.

Citește și : Statele membre UE consideră justificată demararea unei proceduri disciplinare împotriva Italiei