DISTRIBUIȚI
cnn money

Presiunea a crescut marţi asupra guvernului condus de premierul japonez, Shinzo Abe, care se confruntă cu un scandal legat de relaţii de favoritism, între apeluri la demisia ministrului de finanţe, fronda opoziţiei şi popularitatea în scădere, comentează France Presse, potrivit agerpres.

Shinzo Abe şi ministrul său de finanţe, Taro Aso, au prezentat luni scuze ”sincere” cu privire la documentele pe care ministrul a recunoscut că le-a falsificat înainte de a le prezenta parlamentului, dar criticile nu au încetat.


Citeşte şi: Alegerile din Rusia: Putin, cei şapte pitici şi marele absent

‘Modificarea documentelor oficiale reprezintă un act care subminează fundamentele democraţiei’, consideră cotidianul Asahi, aflat la originea dezvăluirilor care au declanşat scandalul legat de vânzarea unui teren aparţinând statului la un preţ subevaluat. Terenul în cauză a fost cedat unui administrator de şcoli naţionalist, despre care se ştie că este apropiat de premier şi soţia sa, Akie Abe.

Scandalul a provocat deja demisia unui înalt responsabil din Ministerul de Finanţe, în timp ce un alt funcţionar a fost găsit mort vinerea trecută în ceea ce pare a fi o sinucidere, conform media, iar familia acestuia a cerut explicaţii autorităţilor.

Marţi, ministrul Taro Aso, având o poziţie puternică în guvern, a trebuit să evite din nou întrebarea despre eventuala demisie, scenariu pe care îl excludea luni. Întrebat despre aceasta, purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, a afirmat: ‘Ministrul însuşi a vorbit ieri şi nu există nicio schimbare’.

Citeşte şi: Tentativă de asasinat împotriva premierului palestinian în Fâşia Gaza. Şapte oameni sunt răniţi

Cu toate acestea, el ar putea fi constrâns să renunţe la participarea la summitul G20, preconizat pentru 19-20 martie la Buenos Aires. Totul ‘depinde de situaţia din parlament’, a spus el.

Deputaţii din opoziţie şi-au intensificat ofensiva, boicotând dezbaterile, solicitând în acelaşi timp audierea unor personaje-cheie în acest scandal, inclusiv a soţiei premierului.

Ei au ameninţat să-şi continue mişcarea până când se va afla ‘întregul adevăr’, în timp ce manifestanţi au ieşit luni seara în stradă pentru a cere demisia premierului Shinzo Abe.

Un nou sondaj, publicat de televiziunea publică NHK, confirmă impactul scandalului asupra popularităţii guvernului, cu opinii favorabile la cel mai scăzut nivel de la alegerile legislative din octombrie 2017 (44%, în scădere cu două puncte faţă de luna trecută).

Situaţia ‘compromite şansele lui Abe de a câştiga al treilea mandat la conducerea Partidului Liberal-Democrat (PLD) în septembrie’, avertizează Tobias Harris, vicepreşedintele think tank-ului Teneo Intelligence. 

Citeşte şi: Accident teribil în Turcia. Un autobuz a intrat cu viteză într-un camion. Cel puţin 13 morţi