DISTRIBUIȚI

Grupul de televiziune australian SBS a anunţat vineri că suspendă difuzarea de programe ale unor posturi de stat chineze, după ce a fost sesizată de o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, informează AFP, potrivit agerpres. 

SBS a anunţat că, potrivit organizaţiei Safeguard Defenders, posturile CGTN şi CCTV au difuzat în cadrul unor programe incriminate cel puţin 56 de mărturii ale unor deţinuţi obţinute sub constrângere şi tortură între 2013 şi 2020.


Citeşte şi: Vaticanul vrea SĂ DESCHIDĂ catacomba Commodilla

„SBS a primit o plângere pe care o examinează în prezent”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului australian. „Ţinând cont de serioasele îngrijorări pe care aceasta le suscită şi de complexitatea subiectului vizat, am luat decizia de a suspenda difuzarea jurnalelor de ştiri de la CGTN şi CCTV în perioada în care vor fi evaluate aceste servicii”, a precizat SBS, care este subvenţionat de guvernul australian.

Grupul de televiziune australian difuzează zilnic două jurnale de ştiri televizate, unul de 15 minute şi altul de 30 de minute, de la cele două posturi chineze. Unul este în mandarină şi altul în engleză.

Această decizie intervine la o lună după retragerea de către organismul britanic de reglementare în domeniul comunicaţiilor, Ofcom, a licenţei postului de televiziune chinez CGTN, pe motiv că acesta este subordonat efectiv Partidului Comunist chinez.

Acest anunţ ar putea da o nouă lovitură relaţiilor dintre Beijing şi Canberra, care se află deja la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Citeşte şi: Avertismentele de tsunami de pe coastele Pacificului au fost ridicate

China, cel mai mare partener comercial al Australiei, a luat anul trecut măsuri de retorsiune împotriva Canberrei, suspendând importurile pentru mai multe produse agricole printre care carne de vită, orz şi cherestea. Presa chineză controlată de stat a atacat de asemenea Australia în mai multe rânduri în legătură cu mai multe domenii.

La rândul său, Australia a exclus gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei din desfăşurarea reţelei 5G pe teritoriul său şi a cerut o anchetă independentă asupra originii coronavirusului.