DISTRIBUIȚI
Reuters

Arabia Saudită a salutat marţi decizia Washingtonului de a desemna armata de elită a regimului iranian – Gardienii Revoluţiei – drept organizaţie ‘teroristă’, au relatat mass-media de stat de la Riad, citate de France Presse şi DPA

‘Această decizie americană vine ca urmare a solicitărilor repetate din partea Regatului (saudit) către comunitatea internaţională de a aborda problema terorismului susţinut de către Iran’, a declarat o sursă din cadrul Ministerului saudit de Externe, citat de agenţia oficială SPA.


Această sursă a salutat decizia americană pe care ea a calificat-o drept o ‘măsură practică şi serioasă’ pentru a limita ceea ce Riadul numeşte ingerinţa Iranului în regiune.

Teheranul a reacţionat rapid la decizia Washingtonului, calificând SUA drept un stat ‘care sprijină terorismul’.

Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit sunt doi vechi rivali în Orientul Mijlociu. Cele două ţări şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 2016 şi sunt implicate în mai multe conflicte prin procură, în special în Yemen.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, un critic acerb al Iranului, a salutat luni decizia SUA de a plasa Gardienii Revoluţiei iranieni pe lista organizaţiilor ‘teroriste’ străine. Deşi cele două ţări nu au relaţii diplomatice, Arabia Saudită şi Israelul au dezvoltat o convergenţă a intereselor în ultimii ani, în special în jurul problemei Iranului.