DISTRIBUIȚI
bbc

Un grup de locuitori din Jakarta, exasperat de poluarea care sufocă megalopolisul, a depus joi o plângere în justiţie împotriva guvernului indonezian, relatează AFP, potrivit agerpres.

Capitala indoneziană este învăluită într-un nor toxic persistent de la începutul lunii iunie şi a fost în această perioadă în mod repetat clasată drept cel mai poluat oraş din lume, potrivit aplicaţiei AirVisual.


Citește și : Tusk îndeamnă la ‘implicarea Verzilor’ în împărţirea funcţiilor de rang înalt în UE

Treizeci de reclamanţi, între care militanţi ecologişti, funcţionari şi un şofer de taxi, doresc să obţină fapte din partea liderilor indonezieni, dar mai ales să alerteze locuitorii, încă prea puţin sensibili la problemele de mediu.

Plângerea vizează şapte politicieni, inclusiv preşedintele indonezian Joko Widodo, guvernatorul oraşului Jakarta şi câţiva miniştri.

‘Ei neglijează dreptul locuitorilor de a respira un aer sănătos şi nu se asigură că există o calitate a aerului suficient de bună pentru cei 10 milioane de oameni care locuiesc acolo’, a declarat Nelson Nikodemus Simamora, un avocat al grupului în faţa tribunalului.

Pe 25 iunie, indicele de calitate a aerului (AQI), care măsoară concentraţia particulelor fine PM2.5, a ajuns la 230, dublu faţă de Beijing sau Bombay în aceeaşi zi.

În anul 2018, AirVisual a indicat deja Jakarta ca fiind oraşul cel mai poluat din Asia de Sud-Est, cu o medie de 45,3 micrograme de particule fine pe metru cub de aer (un indice AQI de 125) .

OMS recomandă pentru sănătate o medie anuală maximă de 10 micrograme.

Citește și : SUA transferă drone militare la baza de la Câmpia Turzii

Însă ‘datele din 2019 arată o creştere semnificativă a particulelor fine’ în prima jumătate a anului, a declarat Louise Watt, purtătorul de cuvânt al aplicaţiei.

Greenpeace Indonezia afirmă că principala cauză a poluării o reprezintă traficul rutier din acest oraş care este printre cele mai aglomerate din lume. ONG-ul afirmă de asemenea că la poluare contribuie de asemenea obiceiul localnicilor de a-şi arde gunoiul în aer liber, precum şi prezenţa a opt centrale electrice pe bază de cărbune pe o rază de 100 de kilometri în jurul capitalei.

Expunerea prelungită la particule fine poate provoca pe termen scurt iritaţii, probleme respiratorii şi chiar astm. Pe termen lung, creşte riscul de a dezvolta cancer.