DISTRIBUIȚI
risingsunchatsworth.co.za

Satiristul iranian Kioomars Marzban a fost condamnat la 11 ani de închisoare de un tribunal revoluţionar din Teheran pentru că a colaborat în special cu Statele Unite, a anunţat agenţia oficială de presă Irna, potrivit news.ro .

Marzban a fost găsit vinovat de „colaborare” cu radio Farda şi cu postul de televiziune Manoto, două canale media de limbă persană cu sediul în străinătate şi interzise în Iran, a indicat Irna.


Citește și : Macron şi Trump, prânz tête-à-tête la Biarritz

Satiristul a fost acuzat de „întâlniri şi înţelegeri secrete împotriva securităţii naţionale, cooperare cu un stat ostil, difuzare de propagandă contra sistemului, blasfemie şi insulte faţă de funcţionari”, potrivit Irna, care l-a citat pe avocatul său Mohammad Hossein Aghasi. Acuzaţiile de „întâlnire şi conspiraţie” nu au fost acceptate dar el a fost declarat vinovat pentru alte patru capete de acuzare, potrivit lui Aghasi.

În conformitate cu legea iraniană, el va efectua cea mai lungă pedeapsă la care a fost condamnat – adică 11 ani pentru „cooperare cu un stat ostil” -, dacă aceasta va fi confirmată la apel.

Citește și : Tusk consideră că există motive suplimentare pentru a nu invita Rusia la reuniunile G7

„Vom face cu siguranţă apel deoarece credem că nu există nicio legătură între clientul meu şi guvernul american”, a indicat avocatul satiristului. Contestăm şi acuzaţia de blasfemie”, a adăugat el.

Conform Irna, Marzban a părăsit Iranul în 2009 şi a revenit opt ani mai târziu, înainte de a fi arestat pe 26 august 2018.