DISTRIBUIȚI
Wikiwand

Amnesty International a cerut vineri o anchetă cu privire la operaţiunile armatei în nord-estul Nigeriei, unde sate întregi au fost rase de pe faţa pământului de militari în lupta împotriva jihadiştilor, potrivit organizaţiei de apărare a drepturilor omului, citată de AFP, potrivit agerpres.

Atacurile s-au intensificat în ultimele luni în nord-estul Nigeriei, unde operează jihadişti din Statul Islamic în Africa de Vest (ISWAP), ramură a grupării nigeriene Boko Haram afiliată Statului Islamic, în special în zona magistralei care duce spre Maiduguri, capitala statului Borno.


Citeşte şi: Venezuela îşi trimite armata la graniţa cu Columbia

Pe baza mărturiilor a 12 locuitori şi a analizei datelor de satelit, Amnesty susţine că armata nigeriană a distrus din temelie trei sate situate în zona magistralei spre Maiduguri, după expulzarea a sute de localnici în 3 şi 4 ianuarie.

Astfel de acte ‘fără justificare militară întemeiată trebuie să facă obiectul unei anchete pentru posibile crime de război’, a declarat Osai Ojigho, directorul Amnesty International pentru Nigeria.

‘Ei reproduc o practică curentă din partea armatei nigeriene, a brutalităţii faţă de populaţia civilă’, a adăugat el.

Sute de locuitori ai acestor sate au fost urcaţi cu forţa în camioane militare şi transportaţi într-o tabără pentru persoane strămutate la Maiduguri, potrivit Amnesty. Şase bărbaţi au fost ţinuţi închişi în secret de armată aproape o lună, conform sursei citate.

Armata nigeriană a anunţat într-un comunicat transmis media locale la 5 ianuarie că a arestat şase presupuşi membri ai grupării Boko Haram şi a eliberat 461 de prizonieri ‘din ghearele rebelilor criminali’ în cursul unei operaţiuni în satele respective.

Citeşte şi: Secretarul american al Justiţiei critică Twitter-urile lui Trump: ‘Îmi fac munca imposibilă!’

La 9 februarie, cel puţin 30 de civili au fost ucişi, în majoritate arşi de vii, în cursul unui atac imputat jihadiştilor, în zona satului Auno, de-a lungul drumului spre Maiduguri.

Organizaţiile nigeriene şi internaţionale acuză cu regularitate Nigeria de încălcarea drepturilor omului în lupta împotriva Boko Haram în nord-estul ţării.

Potrivit ONU, acest conflict care durează de zece ani a făcut peste 36.000 de morţi şi două milioane de strămutaţi, care s-au răspândit în Niger, Ciad şi Camerun.