DISTRIBUIȚI
European Interest

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a cerut luni şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene (UE) „să acţioneze fără ezitare şi să-i pedepsească pe cei responsabili” pentru deturnarea şi aterizarea forţata la Minsk a unui zbor RyanAir între Atena şi Vilnius, precum şi arestarea unuia dintre pasageri, jurnalistul Roman Protasevici, un opozant al regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, potrivit EFE, scrie agerpres.  

„Răspunsul nostru trebuie să fie puternic, imediat, într-un singur glas. UE trebuie să acţioneze fără ezitare şi să-i pedepsească pe cei responsabili”, spus Sassoli în discursul său la summitul liderilor europeni care are loc la Bruxelles, subliniind că acestora le revine o mare responsabilitate pentru a demonstra că Uniunea Europeană nu este un „tigru de hârtie”.


Citește și : Un fost militar din Royal Navy conducea o reţea de traficanţi de droguri în Spania

Sassoli a subliniat că cele petrecute duminică sunt de o „gravitate fără precedent” şi a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a lui Protasevici şi a prietenei sale, precum şi posibilitatea ca cei doi să părăsească Belarus.

El a solicitat, de asemenea, o anchetă internaţională pentru a „verifica dacă siguranţa transportului aerian şi a pasagerilor a fost pusă în pericol de către un stat suveran”.

Uniunea Europeană în ansamblu consideră că ar trebui efectuată o anchetă internaţională cu privire la deturnarea aeronavei pentru arestarea unui opozant al lui Aleksandr Lukaşenko, incident ale cărui consecinţe, inclusiv sancţiuni, vor fi discutate în această seară de către Cei 27.

„UE va lua în considerare consecinţele acestei acţiuni, inclusiv adoptarea de măsuri împotriva celor responsabili”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru politica externa a Uniunii Europene, Josep Borrell, într-o declaraţie în numele UE în care solicita, de asemenea, „eliberarea imediată” a lui Protasevici.

Citește și : Şeful diplomaţiei americane face un tur de forţă în Orientul Mijlociu

„Prin acest act coercitiv, autorităţile din Belarus au pus în pericol siguranţa pasagerilor şi a echipajului. Ar trebui efectuată o investigaţie internaţională asupra acestui incident pentru a se constata orice nerespectare a reglementărilor aeronautice internaţionale”, a spus Borrell.