DISTRIBUIȚI
GdS

„Strasbourg va rămâne sediul Parlamentului European”, a dat asigurări joi preşedintele său, italianul David Sassoli, insistând asupra „caracterului excepţional” al deciziei de a muta sesiunile plenare din martie şi aprilie din cauza coronavirusului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un „mesaj către prietenii din Strasbourg”, David Sassoli explică faptul că „această decizie nu a fost uşor de luat”, în contextul în care primarul oraşului, Roland Ries, a acuzat mutarea sesiunilor.


Citește și : Putin şi Erdogan salută o reducere a tensiunilor în provincia siriană Idlib

„Să organizăm sesiunea plenară a Parlamentului la Strasbourg, urmare a evoluţiei epidemiei de Covid-19, implica riscuri semnificative sporite pentru sănătatea nu numai a deputaţilor şi a membrilor personalului, ci şi a populaţiei regionale din Strasbourg din cauza deplasării unui mare număr de oameni”, s-a justificat Sassoli.

Politicianul italian, el însuşi în carantină la domiciliul său din Bruxelles timp de 14 zile după un sejur la Roma, adaugă că Parlamentul European „a trebuit să-şi revizuiască calendarul de lucru” la Bruxelles pentru a limita propagarea pandemiei.

Următoarea sesiune plenară, care urma să se desfăşoare la Strasbourg între 30 martie şi 2 aprilie, va fi şi ea mutată la Bruxelles şi limitată la două zile. Cea de la începutul lui martie s-a desfăşurat deja în mod excepţional la Bruxelles şi a fost redusă la o zi, marţi.

Parlamentul European, în care nu a fost depistat niciun caz de coronavirus, spre deosebire de alte instituţii europene, a interzis accesul persoanelor din exterior şi le-a cerut echipelor sale să muncească de acasă.

David Sassoli a adus un omagiu Strasbourgului, „simbol al reconcilierii Europei după Al Doilea Război Mondial şi al dorinţei de pace a europenilor”.

„Imediat ce situaţia sanitară ne va permite, vom face tot ce este posibil pentru a respecta angajamentele prevăzute în tratatele europene în ceea ce priveşte sesiunile plenare lunare ale Parlamentului European”, a promis el. „Trăim timpuri dificile, dar momentul în care ne vom întâlni din nou va veni în curând”, a mai scris el.

Citește și : Recepţia anuală organizată la Casa Albă de St.Patrick a fost ANULATĂ

Potrivit tratatelor, instituţia îşi are sediul la Strasbourg, unde au loc 12 sesiuni plenare de trei zile şi jumătate pe an. În restul timpului, eurodeputaţii lucrează la Bruxelles, unde sunt organizate mini-sesiuni şi unde se reunesc comisiile specializate.

Susţinătorii unui sediu unic la Bruxelles denunţă în permanenţă costul financiar şi ecologic al acestei transhumanţe de circa 2.500 de persoane, notează AFP.