DISTRIBUIȚI
Twitter

Preşedintele Parlamentului European (PE), David Sassoli, a salutat marţi decizia Tribunalului Suprem al Regatului Unit, care a hotărât că suspendarea parlamentului britanic de către premierul Boris Johnson a fost ilegală, el afirmând că analiza forului legislativ este esenţială pentru orice acord privind Brexitul, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Decizie importantă a Tribunalului Suprem de a hotărî că suspendarea parlamentului este ilegală. Orice acord privind Brexitul trebuie să fie aprobat atât de Regatul Unit, cât şi de Parlamentul European, aşadar analiza democratică adecvată de ambele maluri ale Canalului Mânecii este esenţială”, a scris Sassoli pe Twitter.


Citește și : Trump: Coreea de Nord trebuie să fie denuclearizată

La începutul lunii septembrie, parlamentul britanic a votat o lege vizând evitarea unei ieşiri din Uniunea Europeană fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

În centrul divergenţelor între Londra şi Bruxelles se află clauza privind ”plasa de siguranţă („backstop”), care prevede că Regatul Unit în întregime rămâne într-un „teritoriu vamal unic” cu UE, în lipsa unei soluţii mai bune la finalul perioadei de tranziţie, pentru a evita reintroducerea frontierei fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, stat membru al UE.

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, deţinută în acest semestru de Finlanda, i-a cerut Marii Britanii o propunere de acord scrisă privind Brexitul până la sfârşitul lunii pentru a evita o ieşire fără acord, ultimatum respins însă de Londra.

Citește și : Trump: Iranul reprezintă ‘cea mai mare amenințare la adresa statelor care vor pacea’