DISTRIBUIȚI
NBC News

Ţări din Golf, China şi Malaezia au cheltuit peste 750.000 de dolari la un hotel din Washington deţinut de Donald Trump în timpul preşedinţiei lui, potrivit unor documente date publicităţii luni de Congresul american, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

Miliardarul republican – care ar urma să-şi anunţe marţi candidatura pentru un al doilea mandat – a păstrat, după ce a fost ales preşedinte al SUA în 2016, un hotel pe numele său situat lângă Casa Albă.


Citește și: Mesaj ferm de pe front: armata ucraineană NU acceptă negocieri cu Rusia!

Donald Trump a fost acuzat de „conflict de interese” pentru că la acest hotel se cazau delegaţii străine. După mai multe răsturnări de situaţie, Curtea Supremă a SUA a închis acest dosar în ianuarie 2021, fără ca detalii privind cheltuielile să fie făcute publice.

Însă o comisie a Camerei Reprezentanţilor, aflată în mâinile democraţilor, a obţinut recent documente de la compania Mazars care gestionează contabilitatea pentru Trump Organization. Aceste documente arată că „şase ţări au cheltuit peste 750.000 de dolari la hotelul preşedintelui Trump, plătind până la 10.000 de dolari pe noapte pentru camere de lux”, a declarat parlamentara americană Carolyn Maloney, care conduce această comisie. „În acelaşi timp, ele (ţările) încearcă să influenţeze politica externă americană”, a adăugat ea într-un comunicat.

Astfel, Malaezia a cheltuit în 2017 aproape 260.000 de dolari pentru a caza în acest hotel pe prim-ministrul Najib Razak şi persoane din anturajul său în timpul unei vizite de stat, în condiţiile în care el era vizat de anchete ale justiţiei americane pentru deturnarea mai multor miliarde de dolari din fondul suveran 1Malaysia Development Berhad (1MDB), potrivit acestor documente.

În 2018, autorităţile qatariote au plătit peste 300.000 de dolari în acest hotel, înaintea unei vizite a emirului Tamim bin Hamad al Thani. Şi chiar China, ale cărei relaţii cu SUA sunt mai tensionate, a cheltuit, prin ambasada sa la Washington, aproape 20.000 de dolari în acest hotel în 2017, precizează comisia.

Citește și: Zelenski cere ‘G19’ să se unească pentru a pune capăt războiului Rusiei şi propune un plan de pace în 10 puncte

„Ţinând cont de aceste dezvăluiri”, Carolyn Maloney a scris Arhivelor Naţionale ale SUA pentru a obţine mai multe documente, în scopul, potrivit ei, de a propune o lege care să încadreze afacerile viitorilor preşedinţi.

Donald Trump a revândut acest hotel în mai 2022, pentru 375 de milioane de dolari.