DISTRIBUIȚI

Serviciile de informaţii ale Ankarei au ‘repatriat’ joi în Turcia şase presupuşi susţinători ai clericului Fethullah Gulen care au fost arestaţi în Kosovo, a informat agenţia de presă Anadolu, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cei şase bărbaţi, prezentaţi drept susţinători ai clericului Fethullah Gulen, au fost aduşi în Turcia la bordul unui avion privat după ce au fost arestaţi într-o operaţiune comună a serviciilor de informaţii turce şi kosovare, potrivit Anadolu.


Citește și : Georgia anunţă expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie

Cu puţin timp înainte, Ministerul de Interne din Kosovo a anunţat arestarea a cinci profesori turci care predau la o şcoală din Pristina având legatură cu clericul Gulen şi revocarea permisului lor de şedere din considerente legate de ‘siguranţă a statului’.

Directorul şi patru profesori ai şcolii ‘Mehmet Akif’ din Pristina au fost arestaţi joi dimineaţa pe drumul spre serviciu, potrivit rudelor. Deocamdată nu s-a determinat identitatea celei de-a şasea persoane arestate.

Anadolu a publicat fotografii care îi prezentau pe cei şase bărbaţi după arestarea lor, cu mâinile legate la spate.

Fethullah Gulen, fost aliat al lui Erdogan şi care trăieşte în exil în Statele Unite de la sfârşitul anilor 1990, este acuzat de preşedintele turc că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie 2016, ceea ce Gulen neagă categoric.

Clericul se află în fruntea unei vaste reţele de ONG-uri şi şcoli din întreaga lume şi a deschis în ultimele decenii mai multe instituţii de învăţământ în Balcani, Africa şi Asia Centrală.

Citește și : Turcia : Erdogan intentează proces liderului opoziției în urma unor comentarii legate de Fethullah Gulen