DISTRIBUIȚI
A boat is seen at a harbour in the southern island of Kerkenna, where migrants departed from last week before their boat sank, Tunisia June 4, 2018. Picture taken June 4, 2018. REUTERS/Zoubeir Souissi

Şase migranţi, printre care doi bebeluşi, au murit în mare după ce au fost respinşi de Grecia în apele turceşti ale Mării Egee, a transmis marţi garda de coastă turcă, transmite AFP, potrivit agerpres

Marţi dimineaţă, autorităţile turce au salvat, în largul provinciei Mugla (sud-vest), alte 73 de persoane care încercau să ajungă în Europa, în patru ambarcaţiuni, a anunţat garda de coastă într-un comunicat, fără a preciza naţionalitatea migranţilor.


Citește și : China şi Rusia vor să instaureze o nouă ordine mondială

Aceste persoane s-ar fi îmbarcat în portul libanez Tripoli sâmbătă pentru a încerca să ajungă în Italia, afirmă comunicatul, citând mărturiile persoanelor salvate.

Ele au chemat în ajutor autorităţile greceşti după ce au rămas în pană în largul insulei Rodos.

‘Ni s-a spus că, după ce au fost luaţi la bordul unui vas al pazei de coastă greceşti şi deposedaţi de bunurile de valoare, (migranţii) au fost plasaţi în patru ambarcaţiuni şi abandonaţi în derivă în proximitatea apelor teritoriale turce’, afirmă un membru al gărzii de coastă în comunicat.

Atena şi Ankara au relaţii mai mult decât tensionate şi se acuză reciproc de încălcarea drepturilor migranţilor.

Duminică, Grecia a recunoscut că a blocat intrarea a peste 150.000 de persoane fără documente la frontierele sale terestre şi maritime de la începutul anului, dintre care 25.000 numai în luna august.

Citește și : Recolta Ucrainei de porumb şi floarea soarelui este sub media din ultimii cinci ani

Atena a fost criticată în mai multe rânduri de martori şi de ONG-uri pentru presupusele respingeri ilegale de migranţi spre Turcia, pe pământ şi pe mare, însă a negat mereu aceste acuzaţii.