DISTRIBUIȚI
BBC

Şase diplomaţi chinezi pe care poliţia britanică intenţiona să-i chestioneze în legătură cu atacul violent împotriva unui manifestant la consulatul Chinei din Manchester au părăsit teritoriul Regatului Unit, a anunţat miercuri ministrul de externe britanic James Cleverly, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.  

Incidentul a avut loc în luna octombrie, când demonstranţi pro-democraţie au protestat împotriva preşedintelui chinez Xi Jinping şi retrocedării către China a fostei posesiuni britanice Hong Kong. În înregistrări video distribuite viral pe internet, se poate vedea cum mai multe persoane ies din consulat pentru a distruge bannerele manifestanţilor. Urmează altercaţii violente, iar un manifestant căzut la sol în incinta diplomatică este lovit.


Citește și :  Peskov: Moscova nu a primit nicio propunere privind o ‘încetare a focului de Crăciun’ în Ucraina

Cleverly a spus că retragerea oficialilor chinezi, printre care consulul general al Chinei la Manchester, survine după o solicitare a poliţiei de a-i chestiona cu privire la acest incident.

”Violenţele comise la consulatul Chinei de la Manchester sunt inacceptabile. Sunt dezamăgit că aceşti indivizi nu vor fi chestionaţi sau nu se vor confrunta cu justiţia. Totuşi, este corect ca cei responsabili pentru scenele scandaloase din Manchester nu mai sunt – sau în scurt timp vor înceta să mai fie – personal consular acreditat în Regatul Unit”, a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

El a explicat că poliţia solicitase ridicarea imunităţii diplomatice pentru cei şase oficiali chinezi şi că ambasada Chinei a fost informată în legătură cu această cerere, având la dispoziţie o săptămână pentru a acţiona, termen care a expirat miercuri. ”Ca răspuns la cererea noastră, guvernul chinez i-a retras acum pe aceşti oficiali din Regatul Unit, inclusiv pe însuşi consulul general”, a precizat James Cleverly.

Poliţia din Manchester a declarat într-un comunicat că va continua să investigheze evenimentele legate de protest.

Citește și : 533 de jurnalişti se află în închisoare în lume, un număr record în 2022 (RSF)

Preşedinta comisiei de afaceri externe din parlamentul britanic, Alicia Kearns, a susţinut că guvernul ar trebui să le interzică celor şase oficiali chinezi revenirea vreodată în Regatul Unit.

Protestul a avut loc în prima zi congresului Partidului Comunist chinez, ce are loc o dată la cinci ani. În cadrul acestui congres, preşedintele chinez Xi Jinping a obţinut al treilea mandat.