DISTRIBUIȚI
Zox News-News Feeds From Around The World

Criza provocată de schimbările climatice, conflicte, proteste, drepturile omului şi pandemia actuală sunt temele principale ce se regăsesc în competiţia din acest an pentru cea mai bună fotografie de presă a anului. Şase concurenţi sunt nominalizaţi pentru premiul la această categorie, informează DPA, potrivit agerpres.  

Juriul concursului World Press Photo a anunţat miercuri nominalizările, remarcând puterea narativă a imaginilor trimise.


Citește și : Partidul lui Merkel vrea ‘să pună batista pe țambal’ în scandalul măștilor sanitare

Printre nominalizaţi se numără fotojurnalista americană Evelyn Hockstein, a cărei imagine înscrisă în concurs reflectă controversa asupra unei statui a preşedintelui american Abraham Lincoln din Statele Unite.

Valeri Melnikov din Rusia a surprins o familie de refugiaţi armeni din Nagorno-Karabah, în timp ce un coleg al său, Oleg Ponomarev, a fost nominalizat pentru imaginea unei persoane transsexuale. Danezul Mads Nissen ilustrează o femeie în vârstă care, graţie unei pelerine de plastic, a putut fi îmbrăţişată pentru prima dată după mai multe luni. Fotograful spaniol Luis Tato a imortalizat invazia de lăcuste din Africa de Est, în timp ce explozia devastatoare din portul Beirut a fost surprinsă de italianul Lorenzo Tugnoli.

Citește și : UK nu pune ‘bețe-n roate’ exporturilor de vaccin

Fotografiile nominalizate au fost alese din peste 74.000 de imagini realizate de 4.300 de fotojurnalişti din 130 de ţări din întreaga lume. Premiile, împărţite în opt categorii, vor fi anunţate la Amsterdam pe 15 aprilie.

Pandemia a provocat probleme financiare concursului de fotografie de presă, anularea unor expoziţii ducând la pierderea de venituri. Ca rezultat, premiile în bani din acest an însumează 5000 de euro (5940 de dolari), jumătate din suma obişnuită, potrivit unui purtător de cuvânt.