DISTRIBUIȚI
Reuters

Şase avioane militare americane F-15 au aterizat miercuri la o bază aeriană din Estonia, în contextul în care NATO îşi consolidează forţele din flancul său estic din cauza agravării situaţiei securităţii la frontiera ruso-ucraineană, informează Reuters, potrivit agerpres

NATO a anunţat luni că îşi plasează forţele în stand-by şi consolidează Europa de Est cu mai multe nave şi avioane de vânătoare, în ceea ce Rusia a denunţat a fi drept ”isteria” Occidentului ca răspuns la comasarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.


Citește și : Peru sare de 3 milioane de cazuri cu Covid

”Cele şase avioane de vânătoare vor fi desfăşurate până la finalul săptămânii viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al bazei aeriene Amari din Estonia.

Avioanele F-15 vor consolida misiunea de poliţie aeriană în regiunea Baltică, desfăşurată de NATO, potrivit Comandamentului aerian aliat al NATO.

Estonia, Letonia şi Lituania – cândva foste republici componente ale Uniunii Sovietice şi în prezent membre ale NATO şi ale Uniunii Europene – nu deţin avioane de vânătoare şi se bazează pe NATO pentru asigurarea protecţiei spaţiului lor aerian.

Anterior, NATO anunţase că Danemarca va trimite joi patru avioane militare F-16 la baza aeriană Siauliai, din Lituania.

Citește și : Polonia devine o ‘naţiune cadru’ la Eurocorps

Rusia a concentrat în ultimele luni zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina şi a făcut tot mai multe manevre militare, stârnind temeri privind o invazie.

Moscova neagă orice plan în acest sens, însă Kremlinul insistă să primească garanţii scrise pentru securitatea sa, inclusiv promisiunea că Ucraina nu va fi primită în NATO.