DISTRIBUIȚI
Radio Free Europe

Mii de sârbi din Kosovo au protestat vineri împotriva a ceea ce ei consideră că este refuzul Pristinei de a le permite să participe pe teritoriu la următoarele alegeri sârbe, în timp ce Belgradul nu a recunoscut niciodată independenţa fostei sale provincii, relatează AFP, potrivit agerpres

De la războiul dintre separatiştii kosovari albanezi şi forţele sârbe la sfârşitul anilor ’90, membrii minorităţii sârbe din teritoriul cu populaţie majoritar albaneză au luat parte în mod constant la alegerile sârbe în secţiile de votare din Kosovo, sub egida OSCE şi cu ajutorul său practic.


Citește și : NATO nu-şi pemite o breşă de securitate în Arctica

Dar alegerile prezidenţiale, legislative şi locale sunt programate pentru 3 aprilie în Serbia, iar Pristina şi Belgradul nu au reuşit până acum să ajungă la un acord pe această temă, în pofida presiunilor occidentale.

La Gracanica, un oraş cu majoritate sârbă în apropiere de Pristina, mii de protestatari s-au adunat pentru a denunţa ”teroarea” impusă de prim-ministrul kosovar Albin Kurti, acuzat că vrea ”să-i alunge din Kosovo”.

”Refuzăm ca cineva să ne priveze de drepturile noastre fundamentale şi să ne facă cetăţeni de clasa a doua”, a declarat Dalibor Jevtic, membru al Srpska Lista, apropiată de Belgrad.

La Mitrovica, în oraşul divizat din nord, 1.000 de sârbi au cerut ca ”Europa să pună capăt hărţuirii lui Kurti”.

Guvernul kosovar cere Belgradului să-i ceară permisiunea de a organiza votul pe teritoriul său, pe care îl consideră suveran, ceea ce Serbia nu poate face pentru că ar însemna o recunoaştere a independenţei Kosovo declarată în 2008.

Citește și : ALERTĂ de securitate la Belfast! Ministrul irlandez de externe a fost EVACUAT în grabă (VIDEO)!

Ambasadele Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii şi Statelor Unite au regretat săptămâna aceasta într-un comunicat de presă absenţa unui acord între părţi, acuzând Pristina că nu ”apără principiul protecţiei drepturilor civile şi politice ale tuturor cetăţenilor săi, inclusiv ale minorităţilor”.

În Kovoso, cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, trăiesc aproximativ 120.000 de sârbi.