DISTRIBUIȚI

Autorităţile sârbe au început sâmbătă dimineaţă să retragă camioanele şi celelalte vehicule folosite pentru blocarea frontierei cu Kosovo, după ce joi Belgradul şi Pristina au ajuns la un acord, mediat de Uniunea Europeană, cu privire la utilizarea reciprocă a plăcuţelor de înmatriculare auto, informează Reuters, potrivit agerpres.

La rândul lor, forţele speciale ale poliţiei kosovare urmează să se retragă de la punctele de trecere din nordul Kosovo.


Citește și : Mii de refugiaţi afgani se întorc acasă

Termenul limită pentru deblocarea frontierei este ora locală 16:00 (14:00 GMT).

Situaţia din Kosovo s-a agravat în ultimele săptămâni după ce guvernul de la Pristina anunţase că toate autovehiculele sârbe care intră în Kosovo trebuie să utilizeze plăcuţe de înmatriculare provizorii kosovare.

Serbia şi Kosovo, cu medierea emisarului special al UE Miroslav Lajcak, au ajuns joi la un acord care prevede, la trecerea graniţei, folosirea unor stickere pentru a acoperi simbolurile de stat înscrise pe plăcuţele de înmatriculare auto. De asemenea, acordul permite NATO, ce are 3.000 de militari desfăşuraţi în Kosovo, să menţină controlul asupra zonei.

Citește și : SUA limitează expulzările de imigranţi ilegali

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).