DISTRIBUIȚI
paeseitaliapress.it

Şapte ţări membre UE au trimis o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în care au tras un semnal de alarmă faţă de posibilitatea declanşării unei ”curse a subvenţiilor cu SUA”, a anunţat marţi Ministerul ceh al Finanţelor, transmite Reuters, potrivit agerpres

Într-un comunicat de presă, Ministerul ceh al Finanţelor a confirmat informaţiile publicate anterior de revista Der Spiegel, conform cărora miniştrii de Finanţe din Estonia, Finlanda, Austria, Irlanda, Cehia, Danemarca şi Slovacia i-au trimis o scrisoare lui Dombrovskis, în care au subliniat că un sprijin financiar de amploare pentru companii „care nu este justificat de problemele clare de pe piaţă” ar putea duce la o „cursă a subvenţiilor” periculoasă..


Citește și : China ‘îl ia la bani mărunţi’ pe noul preşedinte ceh

Separat, ministrul ceh al Finanţelor, Zbynek Stanjura, a spus că ar fi greşit „să escaladăm un război comercial cu SUA”.

„Introducerea unor măsuri protecţioniste ar ameninţa stabilitatea fiscală a ţărilor UE şi ar conduce la perturbarea pieţei interne”, a scris Zbynek Stanjura, pe Twitter.

La rândul său, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a afirmat, marţi, că UE nu vrea să poarte un ”război al subvenţiilor cu SUA” pe tema Inflation Reduction Act.

Comisia Europeană intenţionează să prezinte miercuri un pachet de măsuri destinat promovării industriei europene, ca răspuns la programul de subvenţii în valoare de 370 de miliarde de dolari adoptat de Washington pentru a promova tehnologiile prietenoase cu mediul..

Citește și : Noul secretar general al NATO, acelaşi cu cel vechi?

„Aceasta este o provocare pentru competitivitatea noastră care se adaugă provocărilor existente”, a spus Paolo Gentiloni, la un eveniment organizat marţi la Berlin.