DISTRIBUIȚI
ABC

Şapte responsabili reformişti iranieni, printre care fratele fostului preşedinte Mohammad Khatami, au fost condamnaţi la un an de închisoare cu executare şi doi ani de privare de orice activitate politică şi mediatică, a anunţat luni pentru AFP unul dintre responsabilii respectivi, Mohammad Reza Jalaeipur. 

„Trebuie să facem apel”, a adăugat Jalaeipur.


Citat de agenţia Ilna, Hojat Kermani, avocat al apărării, a declarat la rândul său că hotărârea a fost anunţată unui număr de cinci inculpaţi: Jalaeipur, dar şi Mohammad Reza Khatami – fost vicepreşedinte al parlamentului -, fostul deputat Mohsen Safaei Farahani, Azar Mansuri – membre al unui grup de consilieri ai fostului preşedinte Khatami (la putere între 1997 şi 2005) – şi Hossein Kashefi.

El a precizat citat de Ilna că toţi cei cinci au fost condamnaţi pentru „propagandă împotriva regimului”, adăugând că nu are informaţii despre ultimii doi membri ai grupului, foştii deputaţi Ali Shakuri Rad şi Mohammad Naeimipur.

Cei şapte reformatori au făcut parte din conducerea Frontului Participării Iranului islamic (FPII), mişcare dizolvată de autorităţi după reprimarea manifestaţiilor din 2009 împotriva realegerii la preşedinţie a ultraconservatorului Mahmud Ahmadinejad.

Ei au creat în 2015 o altă mişcare politică, Partidul Unităţii Poporului, condus de Ali Shakuri Rad, făcând parte din coaliţia de partide reformatoare şi moderate care l-au sprijinit pe Hassan Rohani în timpul realegerii sale la preşedinţie în mai 2017.