DISTRIBUIȚI

Furtuni puternice de nisip au acoperit din nou luni capitala Irakului, Bagdad, cu un strat gros de praf şi au provocat mai multe decese în Siria învecinată, relatează dpa, potrivit agerpres

Şapte persoane şi-au pierdut viaţa în estul Siriei, între care doi copii, din cauza furtunilor de nisip, a anunţat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

Vânturile puternice au dezrădăcinat copaci şi au provocat întreruperi de electricitate în provincia siriană Deir al Zour.

În Irak, furtunile de nisip au provocat tulburări respiratorii în cazul unui număr mare de persoane.

Ministerul irakian al Sănătăţii a declarat că 2.000 de pacienţi au primit îngrijiri medicale în spitale. În toată ţara au fost trimise ambulanţe pentru a ajuta persoanele cu risc de sufocare, a informat agenţia de presă INA.

Pe 5 mai, cel puţin 5.000 de cazuri de probleme respiratorii ca urmare a furtunilor de nisip au fost înregistrate în diferite părţi ale Irakului, a mai spus Ministerul Sănătăţii.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

 

De la jumătatea lunii aprilie, Irakul s-a confruntat în doar câteva săptămâni cu cel puţin opt furtuni de nisip.

Autorităţile afirmă că Irak este una dintre cele mai vulnerabile cinci ţări din lume în faţa efectelor provocate de schimbările climatice şi deşertificare. Printre măsurile preconizate pentru a lupta împotriva acestui fenomen, autorităţile irakiene citează „crearea de păduri care vor funcţiona ca paravane în faţa vântului”.