DISTRIBUIȚI
hrw.org

Serviciile de securitate din Kazahstan au anunţat joi arestarea a şapte persoane acuzate că „pregătesc revolte pentru 20 noiembrie”, ziua alegerilor prezidenţiale în această ţară cu regim autoritar din Asia Centrală, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Grupul criminal arestat” voia în special „să pregătească revolte, să atace clădiri ale forţelor de ordine” folosind „arme şi cocteiluri incendiare”, conform unui comunicat al Comitetului de Securitate Naţională (KNB), la mai puţin de un an de la reprimarea revoltelor fără precedent, soldate cu 238 de decese.


Citeşte şi: Zelenski cere acces la ‘toate datele’ deţinute de occidentali – Black News

Într-un video, KNB adaugă faptul că „de la evenimentele din ianuarie, elemente radicale au continuat să elaboreze planuri pentru a destabiliza ţara şi pentru a ocupa oraşe din Kazahstan, printre care Almatî şi Astana”, adică cel mai mare oraş, respectiv capitala, redenumită Nur-Sultan.

La începutul lunii ianuarie, Kazahstanul a fost zguduit de proteste împotriva creşterii preţurilor la carburant, care au degenerat în confruntări între poliţie şi manifestanţi la Almatî, devastând centrul acestui oraş de aproape două milioane de locuitori.

Preşedintele Kasim-Jomart Tokaiev, care duminică va candida pentru un nou mandat, a ordonat atunci să se tragă în manifestanţi.

Citeşte şi: Doi condamnaţi la moarte, executaţi miercuri în SUA – Black News

Oficial, 238 persoane au fost ucise şi cel puţin 12.000 au fost arestate în aceste tulburări de o amploare nemaiîntâlnită după independenţa din 1991 a acestei foste republici sovietice.

Guvernul a fost acuzat de activişti pentru drepturile omului că a tras în mulţime şi că a torturat numeroase persoane arestate.