DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

Şapte jurnalişti de la o publicaţie pro-kurdă închisă de autorităţi au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea pentru „propagandă teroristă”, au informat miercuri mass-media turce, preluate de AFP, potrivit agerpres.

Cei şapte jurnalişti lucrau pentru publicaţia Ozgur Gundem, închisă printr-un decret-lege în 2016 sub acuzaţia de propagandă pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în conflict armat împotriva statului turc.


Citește și : Sebastian Kurz încearcă să ţină pe linia de plutire un guvern minoritar

În total, 24 de jurnalişti de la Ozgur Gundem au fost judecaţi în cadrul unui proces pentru „propagandă teroristă” şi şapte dintre ei, printre care redactorii-şefi Eren Keskin şi Huseyin Aykol, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea între 15 şi 45 de luni, în timpul unei audieri care a avut loc marţi.

Mai mulţi jurnalişti şi scriitori turci au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executare sau sunt urmăriţi în justiţie pentru participare la o campanie de solidaritate cu Ozgur Gundem.

Ankara este criticată regulat de organizaţiile pentru apărarea libertăţii presei, care denunţă că după lovitura de stat eşuată din 2016 a crescut numărul jurnaliştilor arestaţi şi de mass-media care au fost închise.

Turcia se află pe locul 157 dintre cele 180 ale clasamentului pe 2018 privind libertatea presei, elaborat de ONG-ul Reporteri fără Frontiere (RSF).

Citește și : Primarul demis al Istanbulului denunţă ‘minciunile’ folosite pentru anularea victoriei sale