DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană are un sentiment de neputinţă în faţa determinării preşedintelui american Donald Trump de a înlătura regimul iranian, întrucât europenii nu au nicio influenţă asupra liderului de la Casa Albă şi la Teheran sunt consideraţi a fi puţin credibili din cauza incapacităţii lor de a pune în practică măsuri care să compenseze sancţiunile americane, scrie joi France Presse, potrivit agerpres.

Şansele de a salva acordul nuclear încheiat cu Teheranul în 2015 sunt ”din ce în ce mai slabe”, au mărturisit pentru această agenţie de presă mai mulţi responsabili europeni.


Citește și : Preşedintele Parlamentului European: Europa are nevoie de reforme importante

”Nu avem nicio discuţie posibilă cu administraţia americană asupra Iranului, schimbărilor climatice sau asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Germania, întrucât preşedintele Trump refuză să-şi schimbe poziţia”, a deplâns unul dintre aceşti responsabili, după o discuţie aprinsă care a avut loc la Bruxelles între comisarul european pentru energie Miguel Arias Canete şi secretarul american al energiei, Rick Perry.

Prin urmare, singura speranţă pentru a salva acordul nuclear (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA) este ca europenii să-i convingă pe iranieni să-şi respecte angajamentele.

Teheranul şi-a manifestat miercuri intenţia de a-şi relua activităţile de producţie de apă grea şi de îmbogăţire a uraniului dacă în termen de 60 de zile UE, Rusia şi China, semnatare ale acordului denunţat de SUA, nu găsesc o soluţie pentru a permite Iranului să atenueze efectele economice ale sancţiunilor americane.

Citește și : Un deputat al opoziţiei venezuelene s-a refugiat la reşedinţa ambasadorului Argentinei la Caracas