DISTRIBUIȚI

Premierul finlandez Sanna Marin a lansat marţi un apel la unitate către Uniunea Europeană şi la instituirea de noi sancţiuni împotriva Rusiei în faţa ‘şantajului’ energetic al Moscovei, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Avem nevoie mai mult ca oricând de unitate, în timp ce Rusia foloseşte energia ca armă împotriva Europei. Şantajarea societăţilor noastre prin intermediul aprovizionării cu energie reprezintă o modalitate pentru Rusia de a slăbi şi de a distruge sprijinul europenilor pentru Ucraina şi de a distruge unitatea noastră’, a declarat prim-ministrul finlandez în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.


Citeşte şi: Parlamentul European şi-a desemnat noul secretar general – Black News

‘Vom fi în măsură să depăşim şantajul Rusiei şi această iarnă lungă, dar avem nevoie de hotărâre şi de curajul unităţii pentru a face asta’, a adăugat Sanna Marin, a cărei ţară are cea mai lungă graniţă din UE cu Federaţia Rusă.

În ajunul unui discurs mult aşteptat al preşedintei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, privind politica generală a UE la Strasbourg, premierul finlandez a cerut şefei executivului european ‘noi soluţii îndrăzneţe’ pentru reducerea preţului la curentul electric plătit de gospodării şi companii.

‘Noi plătim în prezent un preţ extrem de ridicat pentru dependenţa noastră de energia rusă. Războiul şi preţul la energie amplifică ameninţarea unei crize alimentare mondiale’, a avertizat ea.

Premierul finlandez a cerut UE să fie ‘pregătită să adopte mai multe sancţiuni’ împotriva Rusiei, ai cărei ‘turişti sunt liberi în continuare să călătorească în Europa’.

‘Trebuie să limităm foarte puternic eliberarea vizelor şi acordul de facilitare a vizelor între UE şi Rusia’, chiar dacă ‘acest lucru nu este suficient’, a îndemnat Sanna Marin, care a lansat procesul de aderare a ţării sale la NATO.

Citeşte şi: Confruntări militare la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan – Black News

De luni, un acord din 2007 facilitând eliberarea de vize rezidenţilor ruşi a fost suspendat ca reacţie la războiul din Ucraina, iar Comisia Europeană a cerut ţărilor membre ale Uniunii Europene să ‘reexamineze în profunzime’ vizele eliberate.

Polonia şi ţările baltice au mers mai departe, interzicând temporar intrarea pe teritoriul lor a cetăţenilor ruşi care deţin vize europene, evocând o ‘ameninţare gravă’ pentru securitatea lor publică.