Acţiunile Rusiei în Ucraina sunt „un punct de cotitură” pentru lume şi relaţiile cu Moscova nu se pot întoarce la cum erau înainte de invazie, a considerat joi prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, citată de Reuters, potrivit agerpres.
Premierul Sanna Marin a făcut comentariile în timpul unei deplasări în Ucraina ce a inclus vizite în oraşele Irpin şi Bucea unde Ucraina suspectează că trupele ruse au comis atrocităţi, acuzaţie respinsă de Moscova.
„Noi, Finlanda, sprijinim toate acţiunile Curţii Penale Internaţionale de a lua în considerare aceste infracţiuni, colecta probe pentru viitoare proceduri şi condamna Rusia”, a declarat Marin după întâlniri cu preşedintele şi prim-ministrul Ucrainei.
„Ceea ce s-a întâmplat, ceea ce a făcut Rusia este un punct de cotitură pentru întreaga familie europeană şi întreaga lume. Vedem că vechiul aranjament a fost distrus şi nu există nicio întoarcere la fostă relaţie”, a spus ea, printr-un translator.
Ea a descris acţiunile Rusiei în Ucraina drept „o încercare împotriva principiilor construirii unei case europene comune”.
Rusia a negat că a vizat civili şi a respins acuzaţiile conform cărora trupele sale au comis atrocităţi, considerându-le un „fals monstruos” ce vizează denigrarea armatei ruse, aminteşte Reuters.
Finlanda, membră a Uniunii Europene, are o graniţă lungă de 1.300 km cu Rusia. Într-o schimbare de politică ce a urmat invaziei Ucrainei de către Rusia, ţara nordică a declarat în această lună că doreşte să se alăture alianţei de apărare NATO.
Helsinki a oferit de asemenea Ucrainei asistenţă militară şi a susţinut cererea Kievului de a adera la UE.
„Pentru noi, asistenţa militară a Finlandei este foarte valoroasă”, a scris preşedintele Volodimir Zelenski pe Facebook, mulţumind Helsinki pentru sprijinul acordat.
„Armele, politica de sancţiuni şi unitatea partenerilor noştri în problema aderării Ucrainei la UE – aceasta este ceea ce poate
oferi putere în apărarea pământului nostru”, a spus el.
Printre alţi lideri europeni care au vizitat Kievul de la începutul războiului se numără preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, şeful politicii externe a Uniunii Europene Josep Borrell şi preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola.