DISTRIBUIȚI
MarineTraffic

Comitetul de monitorizare a sancţiunilor impuse de ONU Coreei de Nord a anunţat luni că patru nave de transport marfă, suspectate de încălcare a rezoluţiilor Naţiunilor Unite, au fost recent interzise în porturi din toată lumea, transmite AFP. 

„Este prima oară în istoria Naţiunilor Unite” că nave, identificate ca transportând mărfuri vizate de rezoluţiile ONU, sunt interzise în porturi, a subliniat Hugh Griffiths, coordonator al experţilor însărcinaţi cu dosarul nord-coreean.


El a vorbit pe acest subiect în faţa jurnaliştilor la finalul unei şedinţe publice a ONU, deschisă tuturor statelor membre ale organizaţiei, în cursul căreia a anunţat interzicerea accesului în toate porturile lumii a celor patru cargouri bănuite de încălcarea sancţiunilor decise de ONU.

Interzicerea intrării în porturi a fost o decizie luată pe 5 octombrie, a precizat Griffiths. „Aceste patru nave sunt interzise în toate porturile (…) pentru că ar fi transportat mărfuri interzise”, a adăugat el, refuzând să precizeze despre ce produse era vorba.

Conform unei surse apropiate cazului, cele patru nave au fost vizate pentru că au transportat sau continuă să transporte cărbune, fier sau peşte, mărfuri expres enunţate în ultima serie de sancţiuni impuse Coreei de Nord de către ONU.

„Nominalizarea celor patru nave nu înseamnă o îngheţare a activelor sau o interdicţie de călătorie. Este vorba de o interdicţie în porturi”, a explicat Hugh Griffiths.

Diplomaţi nord-coreeni au participat fără a lua cuvântul la această reuniune, a doua de acest gen organizată de ONU, conform unor diplomaţi.

Trei din cele patru nave nominalizate de o sursă apropiată dosarului ar naviga sub pavilionul Insulelor Comore, Saint Kitts şi Nevis, precum şi sub cel al Coreei de Nord, susţine AFP, care a consultat site-ul MarineTraffic, iar cea de-a patra navă nu a fost identificată sub vreun pavilion.

În ultimele luni, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, sub impulsul SUA, două noi serii de sancţiuni economice severe contra Coreei de Nord, pentru a pedepsi această ţară care a efectuat teste cu rachete balistice şi un test nuclear.

Pe 5 august, ONU a interzis exporturile nord-coreene de cărbune, fier şi peşte. În rezoluţie, Naţiunile Unite au prevăzut că Comitetul de sancţiuni poate interzice intrarea în porturi a navelor ce au transportat sau transportă încă mărfuri interzise, cu excepţia cazurilor umanitare aprobate în prealabil de respectivul comitet.

Pe 11 septembrie, ONU a întărit sancţiunile, stopând exporturile de textile din Coreea de Nord, limitând importurile de petrol ale Phenianului şi interzicând orice participare a statelor membre la companii comune cu regimul nord-coreean.