DISTRIBUIȚI
Global Trade Magazine

SUA au instituit vineri sancţiuni împotriva ministrului iranian al telecomunicaţiilor Javad Azari Jahromi pentru „rolul său în vasta cenzură a internetului” în Iran, unde are loc o amplă mişcare de protest, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Liderii iranieni ştiu că un internet liber şi deschis le expune ilegitimitatea, ei încearcă deci să cenzureze accesul la internet pentru a înăbuşi manifestaţiile anti-regim”, a afirmat într-un comunicat secretarul american al trezoreriei Steven Mnuchin.


Citește și : Trump justifică rolul lui Giuliani în scandalul ucrainean

 

El a explicat că respectivul ministru este sancţionat de Washington pentru responsabilitatea sa în restricţionarea „accesului la internet, inclusiv a aplicaţiilor populare de mesagerie care îi ajută pe zeci de mii de iranieni să rămână conectaţi unii cu alţii şi cu lumea exterioară”.

Protestele au izbucnit în urmă cu o săptămână în Iran, la câteva ore după anunţarea – în plină criză economică – a unei creşteri puternice a preţului la carburant. Autorităţile au confirmat până acum moartea a cinci persoane, însă ONU a anunţat că se teme că represiunea s-a soldat cu „zeci” de morţi.

Internetul, tăiat de mai multe zile, părea să fie blocat în Iran vineri, dar responsabili locali şi agenţii de presă au anunţat că accesul va fi restabilit gradual.

Prin aceste acţiuni, orice bunuri sau interese ale acestui ministru în SUA trebuie să fie blocate, precizează comunicatul. Decizia vizează şi împiedicarea relaţiilor comerciale cu ministrul iranian a oricărui cetăţean sau companie din SUA.

Acest anunţ american intervine a doua zi după acuzaţiile lansate de Donald Trump, care a reproşat Teheranului că încearcă, tăind accesul la internet, să le ascundă iranienilor şi lumii o „tragedie” în curs în această ţară.

Citește și : Ankara susţine că deţine un ‘jihadist important’, implicat în atacuri în Germania şi Rusia

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo i-a invitat joi pe manifestanţii iranieni să transmită SUA orice probă de „reprimare” din partea regimului de la Teheran.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran sunt la cel mai înalt nivel după ce Donald Trump şi-a retras ţara din acordul nuclear menit să împiedice Iranul să dezvolte arma nucleară.