DISTRIBUIȚI
Fair Observer

Statele Unite ale Americii (SUA) au impus marţi sancţiuni împotriva a două societăţi acuzate că folosesc în continuare mână de lucru nord-coreeană expatriată în străinătate, în pofida expirării unui ultimatum al ONU menit să pună capăt acestei importante surse de venituri pentru Coreea de Nord, informează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Sancţiunile, care prevăd o îngheţare de eventuale bunuri ale acestor companii în SUA şi le barează accesul la sistemul financiar american, intervin într-un moment în care apropierea diplomatică angajată în urmă cu doi ani între Washington şi Phenian se află în impas.


Citește și : Boris Johnson îi îndeamnă pe criticii Huawei să propună alternative

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ameninţat cu testarea unei noi arme şi a anunţat sfârşitul moratoriului asupra testelor nucleare şi de rachete intercontinentale.

Măsurile Departamentului american al Trezoreriei vizează Korea Namgang Trading Corporation, o societate nord-coreeană acuzată că are încă lucrători în Rusia, Nigeria şi în Orientul Mijlociu, precum şi Beijing Sukbakso, întreprindere chineză ce gestionează închirierea şi plata acestei mâini de lucru expatriate.

„Exportul de lucrători nord-coreeni aduce venituri ilegale guvernului Coreei de Nord, cu încălcarea sancţiunilor ONU”, a protestat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, într-un comunicat.

La 22 decembrie 2017, în timp ce tensiunile atingeau paroxismul în Peninsula Coreeană din cauza programelor nuclear şi balistic nord-coreene, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care dădea doi ani tuturor ţărilor pentru a-i trimite acasă pe lucrătorii nord-coreeni. Prin urmare, acest termen a expirat de trei săptămâni.

Citește și : Barnier avertizează cu privire la ‘consecinţe concrete’ post-Brexit pentru cetăţenii europeni şi britanici

În 2017, responsabili americani afirmau că Phenianul avea circa 100.000 de lucrători expatriaţi care îi asigurau o jumătate de miliard de dolari pe an.