DISTRIBUIȚI
Global Trade Magazine

SUA au anunţat joi sancţiuni împotriva a cinci responsabili ai organismului iranian de supraveghere a alegerilor, după excluderea a mii de candidaţi din scrutinul legislativ de vineri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Lista personalităţilor vizate îl include în special pe ayatollahul Ahmad Jannati, un ultraconservator nonagenar care conduce acest organism, Consiliul Gardienilor Constituţiei.


Citește și : Macron condamnă ‘cu cea mai mare fermitate’ atacurile comise de regimul al-Assad în nord-vestul Siriei

„Administraţia Trump nu va tolera manipularea alegerilor pentru a favoriza agenda dăunătoare a regimului, iar această acţiune îi dă în vileag pe înalţii responsabili ai regimului care contribuie la a împiedica poporul iranian să-şi aleagă liber conducătorii”, a precizat într-un comunicat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.

„SUA vor continua să susţină aspiraţiile democratice ale iranienilor”, a adăugat el.

Consiliul Gardienilor Constituţiei, dominat de ultraconservatori, a descalificat în total 7.296 de candidaţi la cele 290 de locuri ale Parlamentului, majoritatea proveniţi din coaliţia guvernamentală formată de conservatorii moderaţi şi de reformatori.

Acest organism şi-a apărat miercuri deciziile şi a precizat că este neutru. „Consiliul Gardienilor Constituţiei respectă legile şi reglementările votate de parlament”, a declarat Abbas Ali Kadkhodaee, purtător de cuvânt al instituţiei.

„Ceea ce judecă Consiliul sunt probele din dosarele candidaţilor şi apoi el acţionează numai în conformitate cu legea”, a adăugat el.

După aceste invalidări de candidaturi, în alegerile de vineri se anticipează o victorie a conservatorilor.

Citește și : Liderii europeni îşi etalează divergenţele la sosirea la summitul bugetului UE

Abbas Ali Kadkhodaee se numără printre personalităţile vizate de sancţiuni financiare americane, care constau în îngheţarea eventualelor bunuri deţinute în SUA. De asemenea, ele impun interdicţia de a face afaceri cu indivizii sancţionaţi.

Pe lângă Ahmad Jannati şi Abbas Ali Kadkhodaee, sancţiunile americane îi vizează pe alţi trei jurişti din Consiliu: Mohammad Yazdi, Siamak Rahpeyk şi Mohammad Hasan Sadeghi Moghadam.