DISTRIBUIȚI

Minuscula republică San Marino, enclavă în centrul Italiei, a votat duminică, în cursul unui referendum, cu o largă majoritate în favoarea legalizării avortului, potrivit rezultatelor definitive publicate de Ministerul de Interne, notează AFP, potrivit agerpres.

În total, 77,28% dintre votanţii din acest micro-stat cu o puternică tradiţie catolică au aprobat opţiunea de a oferi femeilor libertatea de a avorta până în a douăsprezecea săptămână de sarcină şi după această perioadă în cazul în care viaţa mamei este ameninţată sau al unor anomalii ori malformaţii găsite la făt.


Citeşte şi: Marea Britanie, într-o atmosferă de sfârşit de lume: rafturi goale în magazine, cozi la benzinării și raţionalizarea chimioterapiei în anumite spitale – Black News

San Marino era unul dintre ultimele state din Europa – alături de Malta, Andorra şi Vatican – interzicând complet avortul, chiar şi în caz de viol, incest, boală a fătului sau pericol pentru mamă.

În total, au fost chemaţi la vot 35.411 alegători, dintre care o treime în străinătate. Rata participării s-a ridicat la 41,11%.

Citeşte şi: Producţia românească Blue Moon a câştigat premiul pentru cel mai bun film la San Sebastian – Black News

Referendumul, al cărui rezultat este obligatoriu şi nu pur consultativ, a fost organizat la iniţiativa Uniunii Femeilor din San Marino (UDS), o asociaţie feministă din anii ’70 şi ’80 relansată în 2019.

În prezent, avortul este o infracţiune care se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare pentru femeie şi şase ani pentru medicul care îl efectuează. Dar, în realitate, nu a existat niciodată nicio condamnare, deoarece femeile din San Marino călătoresc în Italia pentru a face avorturi, eludând astfel legea.