DISTRIBUIȚI
Facebook

Vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), a declarat marţi că următoarele patru săptămâni vor fi decisive în ce priveşte supravieţuirea guvernului din care face parte, transmite dpa, potrivit agerpres.

‘Vom vedea până la sfârşitul lui iunie’, a declarat Salvini, într-un interviu pentru cotidianul Corriere della Sera.


Citește și: Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Eid al-Fitr

Guvernul populist italian a fost zguduit de dispute permanente între cei doi parteneri de coaliţie, Liga şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem).

Deşi se aştepta ca disputele să se atenueze după alegerile pentru Parlamentul European, ele s-au amplificat, o situaţie care l-a determinat pe prim-ministrul Giuseppe Conte să ameninţe că va demisiona.

‘Dacă nu va exista o asumare clară a responsabilităţilor aşa cum am cerut (…) îi voi preda mandatul meu preşedintelui Republicii’, a declarat premierul Conte luni.

Matteo Salvini este văzut ca figura dominantă în guvern după scorul record, 34%, obţinut de formaţiunea sa în alegerile pentru Parlamentul European, şi despre care liderul Ligii spune că i-a oferit un mandat puternic pentru a-şi promova agenda.

Citește și: Londra și Berlin cer reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate pentru discutarea crizei din Sudan

‘În ce mă priveşte, nu m-am gândit niciodată să dărâm guvernul, nici înainte, nici după alegerile europene. Dar insist: ceea ce contează sunt acţiunile’, a declarat el marţi.

Salvini vrea mai multă autonomie pentru regiunile din nordul Italiei controlate de formaţiunea sa, reduceri masive de taxe – sfidând regulile bugetare europene – şi măsuri mai aspre împotriva imigraţiei.

De partea cealaltă, M5S are rezerve faţă de unele puncte de pe agenda lui Salvini, însă liderul său, Luigi Di Maio, a propus un summit al coaliţiei pentru aplanarea divergenţelor.