DISTRIBUIȚI

Vicepremierul italian Matteo Salvini, care deţine şi portofoliul de interne şi este adeptul unei poziţii dure antimigraţie, a salutat vineri informaţia că nava Aquarius de salvare a migranţilor nu va mai opera în Marea Mediterană, relatează dpa, potrivit agerpres.

Într-o postare pe Twitter, Salvini a spus că decizia va duce „la mai puţine plecări, mai puţine veniri, mai puţine decese”. „E un lucru bun”, a precizat el.


Citeşte şi: Sediul CNN din New York a fost evacuat

Salvini, care conduce partidul Liga, de extremă-dreapta, a interzis accesul în porturile italiene pentru navele de salvare a migranţilor gestionate de organizaţii caritabile, limitându-le serios capacitatea de a aduce migranţi pe teritoriul Italiei.

El a justificat măsura susţinând că navele de salvare colaborau cu traficanţii de fiinţe umane pentru a aduce migranţi în Europa, o acuzaţie pe care organizaţiile caritabile au respins-o mereu.

Nava Aquarius era gestionată în comun de organizaţiile neguvernamentale Medici fără Frontiere (MSF) şi SOS Mediterranee. Ele au anunţat joi seară încheierea operaţiunilor navei.
Decizia a fost luată din cauza restricţiilor şi problemelor legale pentru Aquarius, care, conform ONG-urilor, reflectă ostilitatea tot mai mare din partea guvernelor europene faţă de activitatea de salvare a migranţilor.

În acelaşi timp însă, SOS Mediterranee spune că vrea să îşi reia activitatea cât mai repede posibil cu o altă navă.

Citeşte şi: Conservatorii germani îşi aleg un nou lider în locul Angelei Merkel

„Căutăm noi nave şi avem discuţii cu mai multe companii de transport”, a declarat Verena Papke, director al SOS Mediterranee Germania.

Ea a mai spus că ONG-ul său va găsi o nouă navă pentru operaţiuni de salvare până cel târziu în 2019.

„Aquarius a fost, evident, un mare simbol, dar în cele din urmă nu este vorba decât de o navă care trebuie înlocuită”, a adăugat ea.