DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, a promis sâmbătă că nu va ceda şi va fi cel „mai încăpăţânat” în conflictul cu Bruxellesul, îngrijorat de deteriorarea finanţelor publice ale Italiei şi care ameninţă cu sancţiuni, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

„Voi spune la Bruxelles săptămâna viitoare: ‘Lăsaţi-ne să facem ce cer italienii: mai puţine taxe şi mai multe locuri de muncă'”, a declarat Salvini în timpul unei reuniuni politice. „Şi dacă ei vor spune ‘nu’, vom vedea cine este mai încăpăţânat”, a adăugat Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga.


Citește și : Comandantul navei de crozieră suspectat că a provocat accidentul grav de pe Dunăre a fost inculpat de justiţia ungară

Joi, ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a afirmat că Italia nu va adopta anul acesta măsuri bugetare de urgenţă pentru a-şi întări finanţele publice, ca răspuns la temerile formulate de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a trimis miercuri o scrisoare Guvernului de la Roma în care îi cere acestuia să explice de ce s-au deteriorat finanţele publice ale Italiei, un pas care deschide calea pentru o posibilă acţiune disciplinară împotriva Italiei în cursul săptămânii următoare.

Scrisoarea Executivului comunitar este o obligaţie prevăzută în legislaţia UE şi este trimisă atunci când o ţară nu mai respectă ţintele fiscale convenite, care cer ca deficitul bugetar să fie menţinut sub 3% din Produsul Intern Brut iar datoria publică să fie redusă dacă depăşeşte pragul de 60% din Produsul Intern Brut.

Citește și : Vestele galbene continuă protestele în Franța. Mobilizare din ce în ce mai slabă